Je bekijkt nu 5 lessen die Jezus jou leert op Goede Vrijdag
  • Berichtcategorie:Blogs

5 lessen die Jezus jou leert op Goede Vrijdag

Goede Vrijdag bemoedigt ons, omdat Jezus ons lijden op zich nam (Jesaja 53:3-5) maar daar blijft het niet bij. We lezen dat Jezus zijn discipelen meeneemt naar de tuin van Gethsémané. Hij laat ze zien hoe Hij omgaat met zijn grootste angst en verdriet. Want dat vraag jij je ook vast af:

Hoe kon Jezus het diepste lijden doorstaan? En… Hoe kun jij tijden van moeite en lijden doorstaan, samen met God?
Dat ontdek je in Mattheus 26:36-44.

1. Je rauwe, eerlijke emoties mogen er zijn

Jezus werd verdrietig en bang.”
Hoewel het verleidelijk kan zijn om ze weg te drukken of jezelf snel weer op te peppen (misschien wel met keiharde worship muziek?), is het beter om je gevoelens de ruimte te geven. Wees eerlijk tegen jezelf en tegen God. Het hoeft niet allemaal mooi te klinken. Schrijf een eerlijke brief aan God over hoe je je voelt, welke twijfels en vragen je hebt. Zo laat je Hem dichtbij, ook in je pijn.

2. Vraag je vrienden om voor je te bidden, bij je te zijn

“Blijven jullie maar hier…
Wat kan het lastig zijn om je vrienden dichtbij te laten als je het moeilijk hebt. Andersom gaat top! Wij willen wel die steun zijn voor een ander! Liever laat je alleen je blije, sterke kant zien. Niet je gezicht vol tranen en snot, je verwarring of hopeloosheid.  Ook dit hoort bij Kerk zijn. Mensen zeggen helaas niet altijd de juiste dingen en begrijpen je niet 100%. Toch vroeg zelfs Jezus om de nabijheid van zijn vrienden. Hij betrok ze bij dit moeilijke moment. En ja, professionele (christelijke) hulp is zeker een goed idee!


3. Vertel je wensen eerlijk aan God

“Mijn Vader, als het kan, zeg dan dat ik niet hoef te lijden…
Eerlijk geweest over je gevoelens? Je mag ook eerlijk zijn over je verlangens, je behoeften, je wil. Durf te vragen! Gods doel is niet om over je wil heen te walsen. Hij luistert naar je. Vertrouw erop dat Hij ook in dit lijden jou wil zegenen. Misschien wel op heel verrassende manieren. Vraag Hem wie Hij voor jou wil zijn op dit moment. Vraag Hem om zijn schoonheid aan je te laten zien.


4. Blijf bidden en worstelen tot je hart weer in overgave is aan God

“Maar doe alleen wat U wilt, niet wat ik wil…
Oké, misschien voelt het nu alsof je iets heel geestelijks moet presteren. Terwijl je zo moe bent. Weet je, je mag de tijd nemen. We weten niet hoe lang Jezus heeft gebeden in Gethsémané. Donkere dagen mogen er ook zijn. Je bent God niet zomaar kwijt. Blijf worstelen tot je geest het weer wint van je ziel. Dat je weer kunt zeggen: ‘Heer, ik vertrouw U. U bent goed. Laat Uw wil gebeuren in mijn leven. Ook als dit anders is dan ik het had gehoopt.’

5. Hemelse hulp

Toen kwam er een engel uit de hemel om Jezus kracht te geven.” (Lucas 22:43)
Als we ons afvragen hoe Jezus het heeft doorstaan, dan kunnen we niet vergeten dat Hij bovennatuurlijke kracht had. Jezus’ brandende liefde voor God en Zijn eer én zijn liefde voor de mensen, maakte dat Hij het kon én wilde doen. De Heilige Geest had in zijn zuivere hart alle ruimte. En Jezus ontving in Gethsémané gelukkig ook nog kracht van een engel.
Door het offer van Jezus heb jij elke dag toegang tot bovennatuurlijke troost, hulp en kracht. God staat je bij om te dragen wat Hij jou geeft om te dragen. Daar mag je op vertrouwen. Elke klop van je hart, elke ademteug, elke beweging die we maken, is in Hem en dankzij Hem. Misschien zie je geen engel. Maar als God jou door een donker dal leidt, voorziet Hij ook daar in alles wat je nodig hebt.

 

Jouw pijn en moeite zijn niet toevallig of zinloos. God vormt en sterkt je voor de toekomst

“Hij zal u sterk en krachtig maken, zodat u staande zult blijven en niet zult wankelen.” 1 Petrus 5:10
Bij God bestaat er geen zinloos lijden. Als je Gods kind bent en van Hem houdt, kan Hij alles gebruiken in je leven om er iets goeds mee te doen. Ook al begrijp je het nu niet waarom dit allemaal moet gebeuren, niets is toeval in de handen van een Almachtige God. Juist nu geeft God je nieuwe inzichten. Je komt aan het einde van je eigen mogelijkheden, je eigen kracht. Je afhankelijkheid van Hem groeit. Juist nu leer je belangrijke lessen die een fijn, gemakkelijk leven je niet kunnen leren. Bewaar wat je leert en ontdekt, bemoedig daar anderen mee.

Je zult je niet altijd zo voelen als nu.
Het komt goed. Want God is goed.

Gebed nodig?
Stuur ons gerust een pb’tje via insta of mail naar info@heartbeatnederland.nl
Ons gebedsteam bidt graag voor je!

Corien Koers

Lid van het leiderschapsteam. Expert in verjaardagen onthouden en weet altijd waar kwijtgeraakte spullen liggen.