Je bekijkt nu Studie: Wie is de belangrijkste in het koninkrijk van God?

Ben ik belangrijk? #1

“Wie van ons is de belangrijkste in het Koninkrijk van God?”, vraagt een van de discipelen. Hij heeft wel lef om dat te vragen. Er ontstaat een groot meningsverschil. Misschien zal een van hen wel gedacht hebben: “Wie denkt hij wel niet dat hij is? Waarom zou hij de belangrijkste willen zijn!? Pff, wat een egoïst”. De spanning was om te snijden en dan wordt de vraag naar Jezus geslingerd: “Jezus, wie is de belangrijkste in het Koninkrijk van God?” (Mat. 18:1-5/Marc. 9:33-37/Luk. 9:46-48).

Het lijken wel een stel kinderen, die discipelen. Misschien denk jij wel: “Waarom zou je daar ruzie over maken?”

Toch is de vraag van de discipelen interessant. Zeker als je kijkt naar waar deze vraag vandaan komt. Deze vraag komt namelijk ergens diep vanuit een mensenhart, waarin het verlangen ligt om belangrijk gevonden te worden, iets toe te voegen aan deze wereld. Nodig te zijn en te worden gezien. Toegegeven, net als deze discipel heeft iedereen dat verlangen toch? Maar er is een verschil tussen belangrijk zijn en jezelf de belangrijkste vinden.

Belangrijker dan iedereen!?

Op het moment dat een van deze discipelen vraagt: “Wie van ons is de belangrijkste in het Koninkrijk van God?”, vraagt deze discipel niet: “Wanneer ben je belangrijk in het Koninkrijk van God?”. Nee, deze discipel vraagt wie de belangrijkste is. Wie er belangrijker is dan alle anderen. Dat zou je egoïstisch kunnen noemen. 

Misschien dat een van die discipelen gedacht heeft: “Kom op Jezus, zeg er eens wat van! Dit kan echt niet.” En eigenlijk hoopte op een antwoord als: “Ophouden, jullie zijn allemaal even belangrijk.”

Zijn we allemaal even belangrijk dan?

Misschien ben jij ervan overtuigd dat iedereen die op deze aardbol rondloopt even belangrijk is. Juist omdat God ieder mens heeft geschapen met een doel en bestemming. De een is niet belangrijker dan de ander. We hebben dan allemaal een belangrijke rol te vervullen. Je zou het volgende kunnen stellen:

  • Dat de student even belangrijk is als zijn docent.
  • Dat de stagiaire even belangrijk is als zijn begeleider.
  • Dat degene die geen likes heeft op social media even belangrijk is als degene die de meeste likes heeft.
  • Dat de minister-president even belangrijk is als zijn volksgenoten.
  • Dat een leider even belangrijk is als zijn werknemers.
  • Dat de discipelen even belangrijk zijn als een kind.

Toch geeft Jezus een ander antwoord op de vraag: “Wie is de belangrijkste in Gods Koninkrijk?”

Wil jij het antwoord op deze vraag weten? Lees dan deel 2!

Ilse van Putten

Stoere dame die recht uit haar hart schrijft. Ze smeerde ooit drie broodjes tot eer van God... Hoe dat zit? Check haar blogs!