Je bekijkt nu Thirza is chronisch depressief en ervaart toch een diepe vreugde… Hoe dan??

Die diepe vreugde in God

Afgelopen december kreeg ik de diagnose ‘chronische depressie’ of ‘dysthyme stoornis’. Bij het horen van het woord ‘chronisch’ knapte er iets. Ineens vervloog de hoop die ik afgelopen 14 jaar had: de hoop dat het beter zou worden, dat de negatieve gevoelens zouden verdwijnen als ik maar hard genoeg mijn best deed om mijn denkpatronen aan te passen. De hoop dat er moment zou komen waarop ik gevoelens durfde te voelen, zonder ze weg te stoppen.

Ik zakte dieper en dieper weg. Ik snapte het niet: God is toch ‘Jehovah Rapha’, de Geneesheer? Waarom geneest Hij me dan niet? Ik ging de diagnose gebruiken als excuus: ik mocht passief zijn van mezelf. Want ja, ik had het stickertje ‘depressie’, dus iedereen zou het wel begrijpen en accepteren. Ik voelde me anders dan de mensen om me heen. Het kleine beetje positiviteit die ik nog in me had stroomde uit me weg.

Elke dag genieten van Jezus… Hoe doe je dat?
Ik mag dat nu leren in een proces.

Ondanks mijn gevoel blijf ik me vasthouden aan God en Zijn Woord. Ik blijf Zijn beloften lezen en laat me bemoedigen door verhalen als die van Paulus en Silas in Handelingen 16. Paulus en Silas waren twee evangelisten, die veroordeeld werden voor het praten over Jezus. Ze werden met stokken bont en blauw geslagen en in de diepste kerker vastgeketend. Het vooruitzicht was vast niet al te best. Geen omstandigheid waarin je verwacht dat mensen vol vreugde zijn.

Toch lees je dat Paulus en Silas tot God bidden en Hem prijzen. Van het loven en prijzen van God word je vanzelf blij, omdat je je op Hem richt. God is groter dan de omstandigheden. Door dat besef word je boven je omstandigheden uitgetild en ontvang je hoop.

De vreugde van Paulus en Silas is dus een diepe soort vreugde. Een vreugde in God.

Een paar maanden na de diagnose, getuig ik van hoop: De vreugde en blijdschap waarover ik lees in de Bijbel, ervaar ik nu zelf. Twee dingen helpen mij daar bij:
1. Je dag beginnen met God. Bidden, Bijbel lezen, stil zijn om te kunnen luisteren naar Gods stem en bovenal God aanbidden.
2. Door de dag heen in contact blijven met God, door alles met Hem samen te doen. Ik betrek Hem heel bewust bij alles wat ik doe en ik probeer Hem te bedanken voor alles wat ik krijg. 

Als je probeert trouw te zijn in het eerste zal het tweede vanzelf in je groeien. Als je ‘gewoon’ bij God bent, krijgt Hij ruimte om in je bezig te gaan. Want waar je omgaat, wordt je mee besmet…

Thirza van der Neut

Stagiaire van Heartbeat, student Theologie, koningin van Pure Heart en dól op pure chocola.