Je bekijkt nu Diep van binnen klinkt toch dat stemmetje: “Maar dat was tóen…”

Diep van binnen klinkt toch dat stemmetje, “maar dat was toen”

Af en toe is het niet verkeerd om eens goed op je plaats gezet te worden. Onlangs gebeurde dat bij mij door een boek over luisteren naar God. Het ging over welke blokkades er kunnen zijn als je Zijn stem wilt verstaan. Eén daarvan was dat je diep van binnen niet gelooft dat God op dezelfde manier met jou wil werken als Hij dat met mensen van de Bijbel deed.

Als je je bijbelse helden alleen maar ziet als helden en niet als medemensen, zou dat betekenen dat ze anders zijn dan jij. Beter. En dat zou dan weer betekenen dat alle toffe dingen die zij samen met God mochten doen niet voor jou gelden. Dan mis je van alles, puur omdat je niet gelooft dat het voor jou bedoeld is. Dat kwam bij mij binnen, omdat ik mezelf er in herken.

Met mijn verstand weet ik dat Mozes, Esther, Paulus en alle anderen net zo ‘mens’ waren, zoals ik dat ben. Maar diep van binnen klinkt toch dat stemmetje, “maar dat was toen”. 

Ik zal vast niet de enige zijn die zo denkt, toch? Hoe vaak hoor jij wel niet mooie verhalen over genezing, maar voelt het toch alsof het niet voor jou is weggelegd. “Die verlamde man die werd genezen door Petrus, dat was in de tijd van de bijbel. Toen kon dat nog.” “Die vriendin die opeens geen rugpijn meer heeft, daar heeft Martin Koornstra voor gebeden. Die mag dat op een podium doen, dus hij is er vast beter in dan ik.” Er is altijd wel een reden te bedenken waarom jij het niet zou kunnen doen. Maar dan is daar Jezus. En Hij zegt dat je het wél kan. 

In Johannes 14: 12-14 lezen we het volgende: “Luister goed! Ik zeg jullie: iedereen die in Mij gelooft, zal dezelfde dingen doen als Ik. Hij zal zelfs nog geweldiger dingen doen. Want Ik ga naar de Vader en alles wat jullie vragen omdat jullie bij Mij horen, zal Ik doen. Want daardoor zal te zien zijn hoe machtig de Vader in Mij is. Als jullie om iets vragen omdat jullie bij Mij horen, zal ik het doen.”

Hoe fantastisch is dat?! Natuurlijk blijft bidden om genezing iets moeilijks, zeker voor mensen die ernstig ziek zijn. Toch hoef je je niet tegen te laten houden door de gedachte dat het niet voor jou is weggelegd. Al die bijbelse helden waar je misschien tegen opkijkt, waren gewone mensen. Gewone mensen die geloofden in een machtige God die een plan met hen heeft. 

Wie weet, schuilt er ook wel een held in jou!

Lonneke Tijhof

Studeert Journalistiek aan de CHE. Heeft een lieve uitstraling en een scherpe pen.