Je bekijkt nu Heer, ik geef U 100%, maar op deze manier ga ik er zowat aan onderdoor!

The first three hours

Daar zit ik dan na een lange dag. Een gloeiende snack voor me, een glas cola in mijn hand en de tv ratelt voort op een onzinnig programma. Pff, eindelijk rust. Rust? Je bent toch student, het is niet alsof je veertig uur per week werkt? Nee, dat klopt, maar na een ochtend colleges voorbereiden, een dag werken en een avond met Bijbelstudie is mijn energie toch echt op. Even bijtanken.

Terwijl ik in alle rust de frikandel naar binnen werk en mijn gedachten op een rijtje zet, komt langzaam de vraag naar boven drijven die ik eigenlijk niet durf te stellen. ‘Heer, hoe kan het dat ik de hele dag voor U bezig ben, maar het mij meer energie kost dan oplevert? Ik bedoel niet alleen vandaag maar ik heb het ook over de rest van mijn leven. Ik wil mijn hele leven voor U gaan, maar op deze manier ga ik er zowat aan onderdoor…

Als U er nou voor zorgt dat ik mijn baantje kan opzeggen, zou het allemaal een stuk makkelijker gaan.’

I have so much to do that I shall spend the first three hours in prayer.’ 
Maarten Luther

Plotseling flitst deze quote door mijn gedachten. Ik herinner me dat een goede vriend dit een paar dagen geleden tegen mij zei. Alsof God plotseling mijn klagen afkapt en begint te spreken:

‘Het zit in je natuur om alsmaar door te gaan, maar begin je dag nou bij Mij in de rust.’

Dat is het inderdaad! Vaak doe ik dingen voor God, zonder dat ik ze met God doe! Ik merk dat de hoeveelheid dingen die ik doe, vaak mijn tijd met God overstemt. Daarom is het juist extra belangrijk om mijn dag met God te beginnen. 

‘Maar Heer… dan wordt mijn schema toch juist veel drukker?’
‘Just pause, want in Mijn rust geef ik je Mijn kracht.’

Elisa Lingeman

21 jaar en enthousiast. Héél. Erg. Enthousiast. Grote lach en grote dromen. Missie: verstokte Amsterdamse theologen laten huppelen van blijdschap.