Je bekijkt nu Er is geen planeet B [2] ‘Ho doe eens rustig, dat doe ik niet?!’

Er is geen PLANeet B voor de volgende generatie #1

Een warme herfstdag, je wandelt door het bos. Boven je bevindt zich een gouden dak van blaadjes in allerlei warme kleuren. Je hoort wat vogeltjes ‘tjirpen’. Wat een rust! 

Toen God de aarde schiep, zag Hij dat het goed was. Zie jij dat ook wel eens? 

De hele aarde is gemaakt om te leven en dat doen we al heel wat generaties. Maar het zal je vast niet zijn ontgaan, het gaat niet zo goed met de aarde. Hoe wij als mensen leven op aarde, zorgt ervoor dat de aarde uitgeput raakt. We vervuilen de lucht met uitlaatgassen, de zee met plastic en onszelf met ongezond eten. De aarde warmt op, de zeespiegel stijgt, oerwouden en diersoorten verdwijnen. We putten arme mensen uit om er zelf beter van te worden, door bijvoorbeeld de kleren die we kopen. 

Misschien denk je nu wel: ‘Ho, doe even rustig zeg, dat doe ik niet!’ We pakken inderdaad niet direct geld van arme mensen af, maar de systemen waar wij aan meewerken doen dat wel. Dat mobielhoesje dat je zo supergoedkoop van AliExpress koopt, of die kleren van de Primark, zijn goedkoop om duistere redenen. We hebben geluk dat we in Nederland zijn opgegroeid. Want we hadden ook geboren kunnen worden in Kenia en nu vanwege de droogte klimaatvluchteling zijn. Of in Bangladesh, in plaats van elke dag naar de basisschool, elke dag naar een kledingfabriek moeten gaan om voor te weinig geld te moeten werken. 

We zijn als mensen gemaakt om voor deze aarde te zorgen. En toen God de mens schiep zei Hij: ‘zij moeten heerschappij voeren over de vissen van de zee en de vogels van de hemel, over het vee, over de hele aarde en over alles wat daarop rondkruipt’. In Genesis 2:15 lezen we wat we Adam en Eva moeten doen in de tuin: De mens moest voor de tuin zorgen en er op passen. Dit geldt ook voor ons: we moeten voor de aarde zorgen, als een soort super grote tuin met allemaal mensen en dieren er in. We moeten er dus verantwoordelijk mee omgaan, omdat de generaties na ons ook op deze aarde moeten leven!  

We hoeven ons niet neer te leggen bij milieuvervuiling en alleen maar toe te kijken hoe de rijken steeds rijker worden en de armen steeds armer. Het hoeft niet heel ingewikkeld of duur te zijn, als je het slim aanpakt en kijkt wat voor jou werkt.

Hierover lees je meer in dit artikel.  Want ook jij bent geroepen om een verschil te maken!

Hester Plaggenmarsch

Halverwege de twintig. Studeert HBO Theologie en liep stage bij Heartbeat. Houdt van groen maar neemt geen blad voor de mond.