Je bekijkt nu “Doordat ik nu beter zorg voor mezelf, heb ik ook meer te geven aan anderen!”

Zelfzorg is niet selfish!

Herken je dat ook? Het moment dat stress, vermoeidheid, emoties en gedachten je te veel worden? Ik heb dat ook, en no way dat ik dan nog ruimte heb om te denken aan anderen. Nee, op zo’n moment denk ik alleen nog aan mezelf: me, myself and I… Ik ga gewoon door en denk: Ik heb nu echt geen tijd om rust te nemen, ik moet door tot het af is! Daarna heb ik alle tijd om om bij te komen. Daarna heb ik tijd voor anderen.
En toch… is dat wel handig?

Ik staar voor me uit door het raam. Het landschap schiet voorbij en langzaam word het donker. In de trein is het rustig. Ik kom even tot rust terwijl ik naar de stemmen luister die door mijn oortjes tegen me praten. Het is een podcast over stress.

Ineens hoor ik precies wat ik nodig heb. Gedachten gaan als een razende door mijn hoofd: dus dít is de reden waarom ik me zo gestrest voel! Daarom lukt het niet om mijn concentratie vast te houden! Ik slaak een diepe zucht van opluchting. Nu kan ik erkennen waar die stress vandaan komt. Waarom mijn schouders zo vast zitten. Alles valt op zijn plek.

Ik ging gewoon steeds maar door en nee, dat hielp voor geen ene meter. Op zo’n moment schreeuwt je brein: hé laten we iets leuks doen, dan voel je je wat beter! Maar ik ging maar door en pushte mezelf om verder te studeren. De stress stapelde zich merkbaar op; uiteindelijk gaat het in je schouders zitten. Deze stresscirkel wil ik doorbreken, maar hoe?!

“Door recht te doen aan jezelf, kun je ook recht doen aan anderen.”

In de podcast leerde ik dat dit een signaal is, waar je naar moet luisteren! Even ontladen door te sporten, creatief te zijn, in en uit te ademen of even iets anders te doen om te ontspannen. Om daarna met energie weer aan de slag te kunnen. Dus mezelf zo af en toe eens terugtrekken, is heel belangrijk.

Stressmanagement is eigenlijk een soort vorm van zelfzorg. Door goed voor jezelf te zorgen, heb je een betere kwaliteit van leven en kun je uiteindelijk ook echt een zegen voor anderen zijn. Dus door recht te doen aan jezelf, kun je ook recht doen aan anderen.

Als jij ook even moet ontspannen en dat nodig hebt: doe je dan met me mee?

Ilse van Putten

Stoere dame die recht uit haar hart schrijft. Ze smeerde ooit drie broodjes tot eer van God... Hoe dat zit? Check haar blogs!