Je bekijkt nu Een druppel mayo op een gloeiende vegakroket

Een druppel mayo op een gloeiende vegakroket

Ik sta een lekkere groentekroket naar binnen te werken als ik de opmerking voor de zoveelste keer naar mijn hoofd geslingerd krijg: “Maar, als jij geen vlees meer eet, mag je toch ook niet met het vliegtuig op vakantie? Dat is ook slecht voor het milieu. En oh ja, in je eentje bereik je er hier toch niks mee!” 

Het voelt inderdaad vaak alsof je alleen niets kan bereiken. Er is zoveel onrecht in de wereld, kinderarbeid bestaat nog steeds en de aarde warmt in een razend tempo op. Hoe kan ik daar met mijn groentekroketje tegenop boksen? Dat is tenslotte maar een druppel op een gloeiende plaat. 

Eén druppel, wat bereik je daar nu mee? Nou gelukkig vallen er steeds meer druppels. Mijn zus koopt alleen nog maar eerlijke kleding, Heartbeat Worship liep een Muskathlon tegen armoede, en zo zijn er nog veel meer mensen die iets doen om de wereld een stukje mooier te maken. Langzaam maar zeker wordt de gloeiende plaat die we ook wel onze opwarmende aarde noemen bedolven onder de druppels. 

Als iedereen nou iets kleins doet voor de wereld dan zijn dat 7,7 miljard druppels. 7.700.000.000! Met wat hulp van Google begon ik te rekenen. 7,7 miljard druppels, dat is 385.000 liter water. Dat staat gelijk aan de hoeveelheid water die 192 brandweerauto’s meenemen naar een brand. Een behoorlijke hoeveelheid dus. Daarmee moeten we toch samen een zichtbaar verschil kunnen maken?! 

Natuurlijk hoeft niet iedereen vegetarisch te eten, alleen maar eerlijke kleding te dragen of 42 kilometer hard te lopen. Wél kunnen we allemaal iets uitzoeken waarmee wij het verschil kunnen maken. Ook dat kleine bedrag in de collectezak of die ene reep eerlijke chocola waarvan jij denkt dat het niets uithaalt helpt om recht te brengen. 

De hoeveelheid onrecht in de wereld kan ons ontmoedigen, maar er is hoop… en jij kunt daar deel van uitmaken. Welke druppel ga jij laten vallen?

Lonneke Tijhof

Studeert Journalistiek aan de CHE. Heeft een lieve uitstraling en een scherpe pen.