Je bekijkt nu Als de Bijbel klopt, zijn er mega veel mensen bij de zondvloed omgekomen. Maar… waar zijn hun fossielen dan?
  • Berichtcategorie:Blogs / Studies

Waar zijn de mensenfossielen?

Als de Bijbel klopt, zijn alle mensen op acht na tijdens de zondvloed omgekomen. Maar waar zijn al hun fossielen dan?

Er worden met enige regelmaat fossielen van mensen gevonden, maar vaak zijn die van na de zondvloed (zoals neanderthalers en denisovans). Dat ze van na de vloed zijn, kun je afleiden uit de aardlagen waarin deze mensenbotten zijn gevonden: die stammen volgens de meeste Bijbelgetrouwe wetenschappers uit de periode na de zondvloed.

fossiel zondvloed

Zijn er dan helemaal geen menselijke resten gevonden in oudere aardlagen? Jawel hoor, maar die zijn spaarzaam (en worden bovendien sterk betwist). Zo zijn er bijvoorbeeld menselijke geraamtes gevonden in dino-aardlagen, meer dan 65 miljoen jaar oud volgens de seculiere tijdrekening. Maar mensen laten meer achter dan geraamtes.

Zo zijn er verschillende gevallen bekend van menselijke voorwerpen en voetafdrukken in aardlagen die naar verluidt honderden miljoenen jaren oud zouden zijn.

Een bronzen belletje in steenkool (‘ongeveer 300 miljoen jaar oud’), een stenen hamer in lagen van het Ordovicium (‘ongeveer 450 miljoen jaar oud’) en voetsporen van mensen in dinosaurus-lagen.

Maar, zoals gezegd, de echtheid van deze voorwerpen wordt sterk in twijfel getrokken. Ook niet alle Bijbelgetrouwe christenen zijn ervan overtuigd dat deze voorwerpen en voetsporen authentiek zijn. Dat is ook moeilijk na te gaan, omdat ze vaak door amateurs zijn gevonden en er geen goede wetenschappelijke verslaglegging is geweest.

Zelfs als de menselijke resten in ‘oude’ aardlagen echt zijn, gaat het nog steeds maar om een handjevol vondsten. Het is niet bekend hoeveel mensen er in de 1656 jaar voor de zondvloed zijn geweest. Mogelijk miljoenen (mensen werden in die tijd immers erg oud en konden veel kinderen krijgen). Waarom vind je dan niet meer resten? 

Er zijn aanwijzingen dat het landoppervlak voor de zondvloed groter was dan nu, en dat er aardplaten zijn verzonken, de aardmantel in. Als dat juist de dichtstbevolkte plekken waren van voor de zondvloed, dan mag je verwachten dat je weinig tot geen sporen terugvindt van de bewoners. 

Gert-Jan van Heugten

Bolleboos die het liefst op blote voeten loopt. Weet alles over schepping, zondvloed en dino's. Heb je een vraag die je Gert-Jan wil stellen? Mail gertjanvanheugten@heartbeatnederland.nl