Je bekijkt nu Elisa bad voor genezing in een oud, stinkend café

De kracht van de Geest in een oud café

‘We gaan beginnen!’ roep ik over de groep heen. De lichte rook- en biergeur getuigt van de vroegere functie van het pand waar we nu diensten hebben. Ruim 20 paar ogen staren mij aan met een hongerige blik. Alsof ze uitschreeuwen: ‘Wij willen meer van God.’ Het thema van vanavond? ‘Waar je bidt voor genezing, breekt het koninkrijk van God door.’

In mijn gedachten word ik vijf jaar terug in de tijd genomen. Ik was in die tijd net de heilige Geest op een hele nieuwe manier aan het ontdekken. Na een krachtige ervaring was mijn hele leven op z’n kop gezet en ik was steeds meer aan het ontdekken hoe de heilige Geest wilde werken door mij heen. In die tijd maakte een spreker een duidelijk, radicaal statement: ‘We’re not made to get into heaven, but we are made to bring heaven down on earth.’ Boem! Die komt binnen! Au! Dat schuurt met hoe ik ben ingesteld. ‘Dan is het vast niet waar’. Hoewel dit mijn eerste reactie is, begin ik er toch wat over te malen. ‘Als de hemel het doel is, moeten wij hier op aarde dan maar wachten en stilzitten tot het onze tijd is om daarheen te gaan? Of is er meer?’ Terwijl ik zo in mijn hoofd aan het malen ben, raak ik steeds meer overtuigd van datgeen wat eerst zo’n pijn deed. 

‘Ja, ooit zullen we in de hemel komen, maar dat betekent niet dat we nu maar moeten wachten tot het zo ver is!’ 

Dat is de houding die mij is aangeleerd en nog steeds veel wordt aangeleerd aan veel christenen. Maar hoe meer ik erover aan het denken ben, hoe meer ik overtuigd raak dat die passieve houding niet in het plan van God past. ‘Er is meer!’ ‘Wij zijn niet gemaakt om stil te blijven zitten, maar wij mogen het koninkrijk van God brengen hier op aarde!’ Dat betekent dat we mensen mogen vertellen over Jezus, de verlorenen lief moeten hebben en dat we kunnen bidden voor zieken. We kunnen impact maken, overal waar we komen. Terwijl dat eenmaal landt in mijn denken, worden een heleboel oude systemen en bouwwerken van argumentaties uit mijn denken gesloopt. ‘Heer, vernieuw mijn denken!’ Dit was voor mij een startsein voor een nieuw avontuur.

Waar ik eerst achterover in de kerk zat als een soort consument begon ik opeens te bidden voor genezing. 

Nu, vijf jaar later, mag anderen weer meenemen in het proces wat ik toen heb doorlopen. Na mijn preek komt dan de vraag: ‘Doe jij mee?’ Waar die hongerige groep eerst aandachtig zat te luisteren, komen ze nu in actie. Ze beginnen in groepjes te bidden, spreken genezing uit over de zieken. Het koninkrijk van God werd die avond zichtbaar in dat oude café. Ik droom van een generatie die opstaat en radicaal achter Jezus aangaat om Zijn koninkrijk te verkondigen! Doe jij mee?

Elisa Lingeman

21 jaar en enthousiast. Héél. Erg. Enthousiast. Grote lach en grote dromen. Missie: verstokte Amsterdamse theologen laten huppelen van blijdschap.