Je bekijkt nu #fairtrade: ‘Wie zorgt er voor de boeren die geeneens een tractor hebben?’

Ik ga de strijd aan tegen slavernij en kinderarbeid… in de supermarkt!

Ik loop door de supermarkt, lijstje met boodschappen in mijn linkerhand, zelfscanner en mandje in mijn rechter. Ik begin met mijn lievelingseten: fruit. Zo veel keus, zo veel lekkers. Alleen al 3 verschillende soorten bananen, hoe bizar! Het valt me op dat één soort apart in een schap staat en mijn aandacht trekt. Er staat een bord boven dat het Fairtrade is, met een blij kijkende boer uit één of ander backpackersland. Normaal let ik er niet op en koop ik gewoon de goedkoopste, maar die boer trekt mijn aandacht. 

 

Misschien komt het door al het nieuws over de boerenprotesten, dat een boer mij nu meer opvalt. Ik groeide op op een boerderij, dus ik weet dat boeren in Nederland hard werken voor hun geld. Hoeveel geld ze voor hun producten krijgen, kan nogal verschillen. Maar er bestaat wel zoiets als een bodemprijs, hoeveel cent een boer minimaal moet krijgen per liter melk bijvoorbeeld. 

Maar boeren in andere landen, hoe zijn hun arbeidsomstandigheden? In Nederland kunnen boeren het Malieveld oprijden als ze zich onderdrukt voelen, maar wie zorgt er voor de boeren in derde wereldlanden die op de rijstvelden werken en geen eens een tractor hebben?

Eenmaal terug van de supermarkt google ik op Fairtrade. En ik schrik van wat ik lees. Slavernij, kinderarbeid, uitbuiting… Er kunnen dus gewoon slaven gewerkt hebben voor mijn chocola. Daar smaakt m’n dagelijkse broodje hagelslag opeens een stuk minder goed door.

Ik lees gelukkig ook wat Fairtrade doet. Het zorgt voor eerlijke handel in allerlei producten die uit ontwikkelingslanden komen. Wat deze handel eerlijk maakt, is hoe er omgegaan wordt met mens en natuur. Zo hebben de boeren van de Fairtrade producten een stabieler inkomen, krijgen ze de mogelijkheid zich verder te ontwikkelen en kunnen ze zo bijvoorbeeld drinkwaterputten bouwen en hun vakkennis met anderen boeren delen. En ook voor het milieu is het beter, zo wordt er bijvoorbeeld bewuster omgegaan met water.

Wat een verrassing! Het blijkt deze week de ‘Fairtrade Week’ te zijn. Dat betekent dat er extra aandacht is voor Fairtrade producten. Bijvoorbeeld in de supermarkt, waar ik de blije boer op het bord zag. Supermarkten hebben deze week allerlei soort producten met het Fairtrade keurmerk in de aanbieding en er worden allerlei activiteiten georganiseerd.

Wat ik heb geleerd, is dat ik met mijn dagelijkse keuzes in de supermarkt een verschil kan maken in het leven van mensen aan de andere kant van de wereld. Het verschil lijkt misschien klein, maar ik ga in mijn leven nog heel vaak boodschappen doen, en ik kan ontzettend veel Fairtrade producten kopen: thee, koffie, ijs, chocola, kruiden, suiker, bloemen, van alles. En natuurlijk: bananen!

 

        Nu jij! 

Ik wil jou uitdagen om ook bewuster boodschappen te gaan doen, of de mensen om je heen hierover enthousiast te maken. Samen kunnen we uitbuiting en armoede tegengaan, de wereld een stukje mooier maken. Met je dagelijkse boodschappen, zo simpel kan het zijn! 

Hester Plaggenmarsch

Halverwege de twintig. Studeert HBO Theologie en liep stage bij Heartbeat. Houdt van groen maar neemt geen blad voor de mond.