Je bekijkt nu FAQ over Pasen: Alles wat je altijd al wilde weten over Jezus!

Frequently asked questions about Jesus

Tweeduizend jaar geleden leefde Jezus op aarde. Waarom hebben we het nog steeds over Hem? En waarom viert bijna de hele wereld Zijn verjaardag met Kerst? Die Jezus, wat is er toch zo bijzonder aan Hem?

1. Wie is Jezus?

Jezus leefde zo’n tweeduizend jaar geleden. Hij werd geboren in Bethlehem, in het land Israël, en groeide op in Nazareth. Hij was de zoon van Jozef en Maria. Maar Jozef is niet de biologische vader van Jezus. Maria werd namelijk zwanger van Jezus terwijl zij nog maagd was. Maria werd zwanger door een wonder van God.

2.Wat deed Jezus?

Jezus was een rabbi, een joodse leraar. Hij trok met zijn leerlingen door Galilea. Daar gaf Hij onderwijs aan hen en ook aan andere mensen die naar Hem kwamen luisteren.

Hij was een bijzondere rabbi en heel charismatisch. Daarnaast deed Hij wonderen: Hij genas zieke mensen, verlamden, blinden, wekte mensen op uit de dood. Hij zei dat Hij van God kwam en dat Gods Koninkrijk er aan komt. Mensen noemden Hem de Zoon van God. Door die uitspraken kwam Hij in de problemen. Joden sleepten Hem voor de rechter, waarna Hij de doodstraf kreeg. Hij werd opgehangen aan een kruis, samen met twee misdadigers. Maar Jezus had geen overtreding begaan.

3. Was Jezus een echt mens?

Ja. Hij at en dronk, had emoties. Hij deed veel onverklaarbare dingen maar had ook een lichaam van vlees en bloed, zoals ieder mens. Bij Zijn dood aan het kruis had Hij ontzettend veel pijn. Hij bloedde uit zijn vele wonden.

4. En was Hij ook echt de zoon van God? 

Wij geloven dat Jezus echt de zoon van God is! Tegelijkertijd geloven we dat Hij ook echt mens was. Jezus kwam van God, zijn Vader. Hij claimde dit tijdens Zijn leven heel duidelijk. Dit maakte de leiders van het joodse volk erg boos, zij geloofden Hem niet en vonden dat Jezus hiervoor gestraft moest worden. Het was Gods plan dat Jezus naar de aarde zou komen om de mensen te redden. 

Zo kon Jezus de relatie tussen God en de mens herstellen. Wat al vaak was voorspeld door profeten gebeurde. Jezus stierf onschuldig aan het kruis.

5. Waarom moest Jezus sterven?

Toen God de aarde maakte, leefden God en de mensen heel dicht bij elkaar. God maakte mensen om van te houden en samen te genieten van het leven en de prachtige schepping. De keuzes die we als mensen vaak maken, hebben het gevolg dat we van God weggaan. We zijn imperfect, maken fouten, doen anderen en onszelf pijn. Zo vaak gaan we onze eigen weg, in plaats van de weg die God wijst. Hierdoor kunnen we God maar moeilijk begrijpen, ervaren, voelen. Hij is perfect, vol liefde en rechtvaardig. Gelukkig blijft God trouw. Hij gaf de oplossing door Zijn zoon Jezus.

6. Moest Jezus gedwongen sterven?

Jezus wilde net als God dat de relatie met mensen hersteld zou worden omdat Hij heel veel van mensen houdt. We kunnen maar moeilijk begrijpen of uitleggen hoe groot die liefde is. Als je kijkt naar de wereld en alle nare dingen die er gebeuren, begrijp je misschien wel dat we dit niet zelf weer recht kunnen zetten. Mensen kunnen niet betalen voor de schuld die er is ontstaan. Omdat Jezus, naast dat Hij mens was, ook de goddelijke natuur had, kon Hij deze schuld wel dragen. Hij heeft er zwaar voor geleden, maar dat deed Hij vrijwillig! In de Bijbel staat dat Jezus zegt: “Niemand neemt het leven Mij af, maar Ik geef het uit Mijzelf.” (Johannes 10:18)

7. Mooi hoor, maar wat kan ik hiermee?

Nou, dit is heel goed nieuws voor jou, voor alle mensen! Dankzij Jezus kun jij steeds dichter bij God gaan leven, zoals Gods bedoeling was toen Hij de aarde schiep. God houdt ontzettend veel van je en Hij wil heel graag dicht bij jou zijn. Hij wil voor je zorgen en jou een hoopvolle toekomst geven! Er is nog zoveel meer van Gods liefde te ontdekken… Misschien vind je het lastig om je dit allemaal voor te stellen. Wat denk jij nu zelf over Jezus? Wil je Jezus een kans geven of ga je liever verder met je vertrouwde leven? Je kunt God vragen om Zijn liefde te laten zien aan jou. Je kunt tegen Jezus zeggen dat je Zijn redding nodig hebt. Wanneer je je hiervoor openstelt, kan je leven veranderen… kan je hart veranderen. Hoe gaaf zou het zijn, als we allemaal Zijn liefde zouden ontvangen en uitdelen?

Wil je meer weten over het geloof? Hou de kanalen van Heartbeat in de gaten of neem eens een kijkje op www.ikzoekgod.nl