Je bekijkt nu Gert-Jan: ‘De zon is een onopgelost mysterie voor de wetenschap’
  • Berichtcategorie:Blogs

De jonge zon

Heerlijk, het gaat weer richting zomer. De zon schijnt vaker en langer. Heb je er weleens over nagedacht wat een enorme energie-output de zon geeft? Kun je aan de hand daarvan iets zeggen over de ouderdom van de zon?

Als je de wetenschappelijke theorieën mag geloven, is het hele zonnestelsel (zon, planeten, manen, kometen, asteroïden) zo’n 4,5 miljard jaar geleden ontstaan door het ineenstorten van een wolk van stof en gas. Maar volgens de Bijbel is de zon geschapen op de vierde scheppingsdag, zo’n 6000 jaar geleden. De eerste theorie wordt gepresenteerd als wetenschap – al is het eigenlijk een geloof. Ondertussen zijn er, wetenschappelijk gezien, enorme problemen mee.

Onmisbare zon
Zonder een energiebron als de zon zou het leven op aarde niet mogelijk zijn. De energie-output van de zon is 386 yottawatt. Een yottawatt is hetzelfde als 1 miljoen miljard miljard watt. Daar is de 900 watt van je magnetron dus echt helemaal niets bij! Een kleine fractie van al die energie bereikt de aarde: 119 petawatt (1 petawatt is 1 miljoen miljard watt, dus nog steeds enorm veel energie). Al die energie zorgt voor de temperatuur op aarde en dat planten kunnen groeien.

Dieren en mensen eten weer planten en andere dieren, maar uiteindelijk is alle energie die je binnenkrijgt terug te voeren tot zonlicht. De zon is dus onmisbaar voor leven op aarde. Maar als het evolutiemodel klopt, is er een probleem…

Zwakzonnig
Volgens de wiskundige berekeningen gaat de zon steeds feller schijnen. In het verleden was de zon dus een stukje zwakker. Dat is geen probleem voor de Bijbelse tijdschaal van 6000 jaar, maar wel voor de evolutietijdlijn van miljarden jaren. De zon leverde namelijk in dit model een paar miljard jaar geleden ongeveer 70% van de huidige output. Dat is zó zwak, dat de hele aarde een ijsplaneet was.

Op deze ‘sneeuwbalaarde’ kon geen vloeibaar water bestaan. Maar volgens diezelfde ‘wetenschappelijke’ theorie was dat óók de tijd dat het eerste leven ontstond en zich ging ontwikkelen… in het water!

Om deze ‘zwakkezonparadox’ op te lossen, zijn er verschillende voorstellen gedaan, maar een definitieve oplossing is er nog niet. Althans, niet vanuit evolutiemodellen.

Als je uitgaat van de Bijbel, kun je heel goed verklaren waarom je van de zon kunt genieten: God heeft ’m geschapen om de mensheid van licht, voedsel en energie te voorzien. Denk daar maar eens aan, de volgende keer dat je lekker in het zonnetje zit.

Gert-Jan van Heugten

Bolleboos die het liefst op blote voeten loopt. Weet alles over schepping, zondvloed en dino's. Heb je een vraag die je Gert-Jan wil stellen? Mail gertjanvanheugten@heartbeatnederland.nl