Je bekijkt nu ‘Maar Heer, mijn lichaam is een tempel van U! Wilt U dan niet dat ik er gespierd en gezond uitzie?’

Mijn combi-stille-workout-tijd

Omgekleed en al stap ik in mijn blauwe ‘Athletes in Action’ sportkleding de naar zweet ruikende ruimte binnen. Ik loop richting de roeimachine, ga zitten en druk op de ‘play-button’ van mijn afspeellijst op Spotify. ‘First Timothy, chapter four. A good servant of Christ Jesus’, klinkt er in mijn oren. Terwijl ik begin met roeien luister ik naar de op-beat-ingesproken Bijbelboeken. Mijn wekelijkse portie van stille-workout-tijd. Een training van Geest en lichaam.

‘Physical training is good, but training for Godliness is much better’. Terwijl ik dit hoor, schieten mijn gedachten een paar jaar terug: Elke dag aan het sporten met maar één doel: ‘Een gespierd lichaam.’ Op één van deze middagen popt er een melding op het scherm van mijn telefoon:

‘Oefening van het lichaam heeft wel enig nut, maar het nut van een vroom leven is grenzeloos, omdat het een belofte inhoudt voor dit leven en het leven dat komen zou.’ (1 Timotheüs 4:8, NBV)

Twijfel schiet er door mijn hoofd gemixt met een schuldgevoel. Het was alsof Jezus mij de vraag stelde: ‘Waar ligt je focus?’ ‘Maar Heer, mijn lichaam is een tempel van U! Wilt U dan niet dat ik er gespierd en gezond uitzie?’
Toch blijft die vraag door mijn hoofd rondzingen: ‘Waar ligt je focus?’

God zegt in Zijn woord dat onze focus moet liggen op geestelijke dingen. Dat is ook mijn verlangen! Aan de andere kant heb ik ook het verlangen om gespierd te zijn en er goed uit te zien! Dit verlangen is niet erg in mijn ogen, maar zolang het doel uiteindelijk blijft: ‘Jezus eren in alles wat ik doe.’ Inmiddels is mijn motivatie om te sporten omgegooid. Van sporten voor het uiterlijk heb ik de keuze gemaakt om tijdens mijn fysieke training ook geestelijk getraind te worden. Dit om het ultieme doel niet uit het oog te verliezen. 

En plotseling word ik uit mijn gedachten getrokken. Alsof iemand op mijn schouder tikt. ‘Be an example to all the believers in what you say and live. In your love, your faith and and your purity.’ ‘Oef, dat is een lastige.’ En al roeiend vult deze nieuwe bijbeltekst mijn gedachten, om mijn leven nog meer naar dat van Jezus te vormen. 

Voor tijdens het sporten gebruik ik de Bijbel die ingesproken is door Streetlights. 

 

Elisa Lingeman

21 jaar en enthousiast. Héél. Erg. Enthousiast. Grote lach en grote dromen. Missie: verstokte Amsterdamse theologen laten huppelen van blijdschap.