Je bekijkt nu Ilse ontmoette God in een lied, juist toen Hij heel ver weg leek

De ruitenwisser danst mee

Ik kijk naar de weg voor me. Mijn handen aan het stuur. Het begint te regenen. Opgelucht denk ik: “Gelukkig zit ik droog”. Ik doe de ruitenwisser aan. Ik heb deze weg nu zo vaak gereden dat ik hem kan dromen. In de auto denk ik terug aan zondagochtend. 

Een man met grijze haren stond op het podium. Hij vertelde over een moeilijke periode in zijn leven. Een gevoel van bewondering bekroop mij: “Whaow, wat gaaf dat hij zo’n kwetsbaar moment met de gemeente durft te delen!” Op een gegeven moment zei hij zoiets als: “Voor mij voelt het helemaal niet alsof ik een relatie met God heb. Ik geloof in Hem en houd me vast aan mijn geloof. Ik weet dat Hij bestaat, maar ik ervaar hem niet. En ik zal vast niet de enige zijn. Met veel liederen die worden gezongen in aanbidding kan ik zelfs niet meezingen.”

Daarmee trok hij mijn aandacht. Ik kreeg medelijden met hem, want ik ervaar God wel in mijn leven. Ik heb wel een relatie met God. Al voel ik Hem niet altijd en ken ik ook momenten dat ik Zijn nabijheid niet ervaar. 

Een herinnering kwam op in mijn gedachten: Ik zat aan mijn bureau en hoorde voor het eerst het lied We cry out van Gateway Worship. Toen ik het lied eenmaal kende zong ik het met hart en ziel mee. Ik wilde God loven en prijzen! Hij is het meer dan waard. Ik voelde het toen niet, maar ik wilde het zo graag! Ik zong: ‘So we cry out your name..’ En terwijl ik zong barstte ik in huilen uit.

Ik heb zelf mogen ervaren dat God werkt door liederen, ook als je er niets bij voelt en of niets bijzonders ervaart. Op het moment dat je met hart en ziel aanbidt, in wie je echt bent en hoe jij je echt voelt, dan gebeurt er iets. Op het moment dat ik in huilen uitbarstte voelde ik God echt heel dichtbij. Midden in dat lied heelde God een klein stukje van mijn hart. 

Terwijl de regen op de autoruit tikt, zing ik met volle borst met Kristene Dimarco mee: ‘And nothing’s gonna take Your praise out of my mouth. As long as I shall live…’ En de ruitenwisser danst mee in het ritme van het lied. 

Verlang jij ernaar God te ervaren? David maakte ook een periode in zijn leven mee waarin het lijkt alsof hij God niet kan aanbidden. Dan zingt hij in een psalm: Eens zal mijn ziel u weer loven en prijzen! Hierin laat hij zien dat hij ernaar verlangt om God weer te prijzen met hart en ziel. Daarom wil ik je uitdagen: hoe vervelend jij je ook voelt, en of je Gods nabijheid ervaart of niet: aanbid Hem en proclameer dat je God weer wilt prijzen met hart en ziel!

#aanbidding #verdriet #healing

Ilse van Putten

Stoere dame die recht uit haar hart schrijft. Ze smeerde ooit drie broodjes tot eer van God... Hoe dat zit? Check haar blogs!