Je bekijkt nu Gods stem verstaan in crisis-tijd… Onze stagiaire Christa vertelt je daar graag wat over!

Gods stem verstaan in crisis-tijd

Ik sta voor het raam van ons appartement en zie een bijna leeg plein. De eettentjes zijn uitgestorven en heel af en toe rijdt er een auto voorbij. Er zijn wat kinderen aan het steppen en skaten. Zo weinig mensen, en dat achter het station van Zwolle!

Soms heb ik het idee dat het niet echt is wat ik allemaal zie. Dat er elk moment iemand tevoorschijn kan komen, die zegt: “Grapje! Je verbeeldt het je allemaal.” Toch is het geen grap. De wereld is stilgevallen door een virus dat wij met het blote oog niet eens kunnen zien. Wat is het een rare tijd! Zoiets heb ik nog nooit eerder meegemaakt.

In deze onzekere tijden weet ik één ding zeker: God is in mijn leven aanwezig! Hij is een liefdevolle Vader die tot mensen spreekt. In de Bijbel lees je over hoe Hij met mensen praat in de rust en stilte. Kijk maar eens naar Mozes, Daniël of Jezus. God zoekt het contact met hen op. 

God wil ook met jou praten. Daarvoor is het wel nodig dat je naar Hem luistert. Als je Hem vertelt welke dingen jou bezighouden, wil God daarop antwoorden. Dat doet hij op verschillende manieren. Door de Bijbel heen, bijvoorbeeld. Dat gebeurt wanneer jij in een Bijbelgedeelte precies datgene leest wat jij nodig hebt. Of als er een Bijbelvers is dat steeds in je hoofd blijft zitten.
God kan ook tot jou spreken door andere mensen. Soms kan iemand je iets meegeven wat je aan het denken zet. Of een vraag beantwoorden die al lang in je hoofd zit. God kan ook tot jou spreken door je eigen gedachten. Dat kan lijken op een ‘stille stem’ in je hoofd. Soms zijn het gedachten die heel normaal lijken, maar die steeds terug blijven komen. Of het is een gedachte die je zelf nooit zou bedenken.  

Toen ik voor het raam stond was het net alsof God mij even in de kraag greep.

Ik had al een poosje geen tijd genomen om naar Hem te luisteren. Mijn excuus? Dat ik te druk was. Het was op dat moment alsof God tegen mij zei: “Hallo, weet je nog dat Ik met jou wil praten? Heb je even tijd?”

Daarna kreeg ik het idee om deze blog te schrijven. Die gedachte bleef maar in mijn hoofd hangen. Dat was voor mij het teken dat God het was die tot me sprak. Hij zei: “Dit idee komt van mij. Jij mag hierover gaan schrijven.” Later begon mijn huisgenoot een gesprek over naar Gods stem luisteren. Dit voelde voor mij weer als een ‘duwtje’ van God.  

Misschien denk je na dit voorbeeld: “Heel leuk dat jij Gods stem herkent, maar ik kan dat niet. Hoe kan ik Hem leren verstaan?” Dan heb ik wat tips voor je. 

  • Neem je tijd om te praten en te luisteren. Blok wat tijd vrij waarin je rustig kan zitten. Het kan ook helpen om de dingen op te schrijven die in je opkomen tijdens je tijd met God.
  • Hoe vaker jij jij probeert te luisteren, hoe beter jij Gods stem gaat herkennen. 
  • Als Hij iets zegt dan zal jij het niet snel vergeten. Zijn Woorden schieten dan vaker door je hoofd. 
  • Onderzoek of wat jij denkt te horen ook echt van God komt. Hij zal nooit iets zeggen dat tegen de Bijbel in gaat. Of iets dat jou bang maakt, of jou of een ander pijn doet. 
  • God wil ook bevestigen dat Hij het is die met jou praat. Dit kan jij altijd aan Hem vragen.

Ik geloof dat God in deze tijd tot jou en mij wil spreken. Ik wil jou uitdagen geregeld tijd te nemen om te luisteren naar wat God wil zeggen. Juist in deze tijd vol zorgen, onzekerheden is Hij de constante factor.

Je relatie met God is iets waar je rustig aan mag bouwen. Dus lukt het niet allemaal direct zoals jij het wilt, wees dan geduldig. God is het ook!

Groetjes,
Christa