Je bekijkt nu Hé duivel, geef mijn agenda eens terug!

Goed, druk

Met een kop thee in mijn handen geklemd zit ik op de bank. Ik probeer een tweede gaap te onderdrukken, maar met weinig succes. ‘Een beetje moe?’, klinkt het vanaf de andere kant van de bank. Ja, dat is wel zo. De twee andere meiden en ik zijn bezig met een bijbelstudie. We praten even door over onze volle agenda’s. ‘Weet je welke uitspraak ik laatst hoorde?’, begint één van hen, ‘Iemand zei dat hij het druk had, en kreeg als reactie: ‘Aha, de Duivel Regeert Uw Kalender’.’

De duivel regeert uw kalender, dat klinkt wel heel heftig. Ik denk er even over na en besef dat er ergens wel een kern van waarheid in zit. Alle tijd die we vol plannen met andere zaken is tijd die we niet aan God kunnen besteden. 

Als je tegenwoordig aan iemand vraagt hoe het gaat, is het antwoord vaak hetzelfde: “Goed, druk.”. Ik betrap mezelf er ook steeds vaker op. Het lijkt wel een onvermijdelijke bijkomstigheid van het volwassen leven.

Ik dacht vroeger altijd dat mensen die stopten met naar de kerk gaan wel heel erg teleurgesteld moesten zijn in God.

In de praktijk is het voor veel mensen een geleidelijk proces, dat begint met de gedachte: ‘Ach, één keertje de kerk overslaan om uit te slapen na een drukke week moet kunnen.’. 

Hoe voorkom je zoiets? Ik vind het naar om te bedenken dat het blijkbaar zo makkelijk gaat. Hoe zorg ik ervoor dat het mij niet gebeurt? Zoals altijd denk ik dat het goed is om te kijken naar het voorbeeld dat Jezus ons gaf. Op zijn meest drukke momenten, zelfs en juist als Hij urenlang had staan preken en genezen, maakte Hij tijd vrij om op adem te komen bij de Vader. Zijn agenda werd dan wel voller en voller, maar dat ging nooit ten koste van de momenten die Hij vrij hield voor God. 

Misschien draag je wel een ‘What would Jesus do’-armbandje. Vergeet dan niet om daarnaar te blijven kijken als je je tijd indeelt. Jezus liet zijn agenda niet regeren door de duivel, maar door God.

Geldt hetzelfde voor jou en mij?

Lonneke Tijhof

Studeert Journalistiek aan de CHE. Heeft een lieve uitstraling en een scherpe pen.