Je bekijkt nu Hoe kan het coronavirus bestaan in Gods schepping?

Het coronavirus en Gods schepping

Iedereen zit vol vragen over het coronavirus. Voor de meeste van die vragen kun je terecht bij de website van het RIVM. Maar er is één vraag waar het RIVM je geen antwoord op zal geven: hoe past zo’n dodelijk virus bij Gods goede schepping?

In Genesis 1:31 lees je dat God aan het eind van de zesde scheppingsdag Zijn werk overziet en het ‘zeer goed’ noemt. Helemaal zoals God het had bedoeld. Een schepping zonder lijden, ziekte en dood. Die zaken kwamen ‘pas’ bij de zondeval (Genesis 3) in de wereld.

Nu zou je kunnen denken dat virussen zoals het coronavirus (of, zoals de technische naam luidt: SARS-CoV-2) pas na de zondeval zijn ontstaan. Maar daar lijkt het niet op.

Vleermuisvirus

Wist jij dat het coronavirus van oorsprong een vleermuisvirus is, dat is overgesprongen op mensen? En wist je dat het virus in vleermuizen helemaal geen ziekte veroorzaakt? Net zoals de meeste virussen compleet onschadelijk zijn. Sterker nog: zonder virussen zou je helemaal niet in leven kunnen blijven!

Goede virussen

In je darmen leven bacteriën, die je helpen met de vertering van je voedsel. Je draagt meer bacteriecellen met je mee dan lichaamscellen. Maar je draagt nóg weer veel meer virussen met je mee. Die virussen hebben een functie: ze helpen de populatie bacteriën in je darmen onder controle te houden. Zonder virussen konden de bacteriën zich ongebreideld vermenigvuldigen en zou je van binnenuit worden opgegeten. Virussen zijn dus in eerste instantie nuttig en goed voor je. Maar soms gaat het mis, zoals bij het coronavirus.

Virussen na de zondeval

Als gevolg van de zondeval komen er allerlei foutjes in je genetisch materiaal. Dat gebeurt bij mensen, dieren, planten, en… virussen. Als gevolg van slechts een paar kleine foutjes was het voor het coronavirus mogelijk om ‘over te springen’ van vleermuizen naar mensen, al dan niet via een tussenstap. Het virus doet nog steeds waarvoor het oorspronkelijk is gemaakt: cellen overnemen en doodmaken. Maar het doet het niet meer bij de bacteriecellen in vleermuizen, zoals het zou moeten doen, maar bij mensencellen. Het virus is zijn ‘ontwerpparameters’ overstegen.

Het ergste virus

Als je het Bijbels bekijkt, is het overspringen van het coronavirus op mensen een gevolg van een ander, veel dodelijker virus: de zonde. Door de schuld van Adam kwam er een scheiding tussen God en de mensen. We hebben het perfecte paradijs verruild voor een gevallen wereld. In deze onzekere tijden is het goed om voor ogen te houden dat er een Geneesheer is Die je niet alleen van het coronavirus, maar ook van het zondevirus kan verlossen: Jezus Christus.

Want de kans is groot dat je een besmetting met corona overleeft, maar een besmetting met de zonde is altíjd dodelijk.

Behalve als je Jezus als je Verlosser aanneemt.

Gert-Jan van Heugten

Bolleboos die het liefst op blote voeten loopt. Weet alles over schepping, zondvloed en dino's. Heb je een vraag die je Gert-Jan wil stellen? Mail gertjanvanheugten@heartbeatnederland.nl