Hoe sociaal is media?!
SOCIAL MEDIA. Het geeft een gevoel van autonomie en verbondenheid. Dankzij social media sta je in verbinding met een grote groep mensen en kun je veel inspiratie opdoen van de creativiteit van anderen. Je kunt zelfs onbewust veel nieuwe dingen leren, zonder dat je hier naar op zoek was! Dit wordt serendipitous learning genoemd (zoals nu: weer wat geleerd😉). Maar hoe houd je social media leuk? Scroll mee en lees onze tips!
1. Relativeren kun je leren
Misschien herken je het wel. Je zit lekker te scrollen op Instagram en je ziet het ene leuke feestje na het andere. Talloze vakantieselfies, superfoods en ondergaande zonnen passeren de revue. Social media fungeert als podium waarop mensen leuke nieuwtjes en hun favoriete foto’s delen. Hierdoor zie je vaak alleen de hoogtepunten uit het leven van anderen, wat een vertekend beeld geeft van de werkelijkheid. Dit ‘perfecte beeld’ is niet waar jij je mee moet vergelijken. Perfectie bestaat nou eenmaal niet. Hier naar streven kan
leiden tot onzekerheid en een negatief zelfbeeld. Blijf dichtbij jezelf, je bent uniek en dat maakt je zo mooi!
2. Puik socialmediagebruik
Okay, Let’s be real. Uit onderzoek blijkt dat Nederlandse jongeren, tussen de 15 en 19 jaar, gemiddeld 2 uur en 20 minuten per dag aan social media besteden. Als je uitgaat van 8 uur slaap, betekent dit dat je 15% van je dag aan het liken en swipen bent. Sta jij wel eens stil bij hoeveel tijd je besteed aan social media? Maak jij hierin bewuste keuzes? Er zijn apps die je kunnen helpen om inzicht te krijgen in je socialmediagebruik en de tijd die je hieraan besteedt. Voorbeelden van apps zijn Quality Time, Forest en StayFree. Maak daarnaast gebruik van afwisseling. Wissel het online zijn af met sportieve activiteiten, het lezen van een boek of real-life contact en laat je in een gesprek niet afleiden door je telefoon. In het vervolg kun je jezelf de vraag stellen: Ben ik echt benieuwd naar nieuwste updates of grijp ik naar mijn telefoon uit verveling of gewoonte?
3. Delen = Helen
Voel jij je door social media wel eens onzeker, minderwaardig of verdrietig? Dat is niet gek, want in onze enquête onder jongeren geeft 71% aan dat social media soms een negatieve invloed heeft op hoe iemand zich voelt. Als je hier last van hebt, is het belangrijk dat je dit bespreekt met iemand uit je omgeving. Zoek iemand die je vertrouwt of praat eens met je vrienden over dit thema. Je zult merken dat je niet de enige bent.
Onthoudt: Vergelijk jezelf niet met mensen die in jouw ogen perfect zijn. Niemand is perfect. Maak bewust keuzes in je tijdsindeling op social media. Daarnaast hangt jouw identiteit niet af van het aantal likes dat je krijgt. Je bent uniek, daar is geen filter voor nodig.