Je bekijkt nu Wat hebben Jezus, Mohammed en Thirza met elkaar te maken?!

De Weg, de Waarheid en het Leven

Met mijn voeten stampend op de koude klinkers probeer ik mezelf warm te houden. Het is een van de eerste avonden dit seizoen dat de temperatuur rond het vriespunt komt. Ik had lekker met een dekentje op de bank kunnen zitten, maar ik zou dit voor geen goud willen missen. Elke keer dat ik hier sta, zie ik weer dat God beweegt door mij en de anderen heen.

Met een groep mensen sta ik in hartje Utrecht. We staan met zo’n 15 mensen in een grote kring. Terwijl ik rondkijk, verbaas ik me over de diversiteit van de groep: mannen, vrouwen, jongeren en mensen van rond de pensioenleeftijd. Allemaal zijn ze bereid om, in deze kou, heel Utrecht te vertellen over Jezus. Na gebed voor de avond maken we tweetallen en trekken we de stad in.

Echt, als je over Jezus begint bij vreemden heb je soms de beste gesprekken! En je ziet ook nog eens de mooiste dingen gebeuren. Zo ook met de man die ik en mijn ‘collega’ aanspreken. Hij is opgegroeid in Turkije als moslim maar ziet zichzelf nu als atheïst. Hij kwam naar Nederland voor beter werk. Hij is geïnteresseerd in ons verhaal. Soms probeert hij ons ook een beetje in de val te lokken met zijn vragen. Zijn islamitische roots en atheïstische argumenten doorkruisen elkaar. Zijn grootste vraag? Wáárom moet ik in Jezus geloven?

Even tussen ons, die vraag is niet moeilijk te beantwoorden. Jezus zegt zelf dat Hij de Weg, de Waarheid en het Leven is. En dat niemand bij God de Vader kan komen dan door het geloof in Jezus. Maar deze man heeft van jongs af aan geleerd dat Jezus een gewoon mens was. Ons antwoord verrast hem. Even weet hij niets meer te zeggen.

De man die eerder zulke gevatte antwoorden gaf, is nu  stil…

We mogen nog voor hem bidden en gaan daarna weer onze eigen weg. Deze man was nog niet klaar om Jezus aan te nemen. Het geloof is geen zaak van het hoofd maar van het hart. Toch kan je hoofd tussen God en je hart komen te staan, zoals bij deze man. Hij heeft meer tijd nodig om God de ruimte te kunnen geven. We vertrouwen erop dat God zich zal laten vinden.

Ik voel dat mijn voeten steenkoud zijn geworden. Maar van binnen ben ik warm. Warm van bewogenheid voor deze man en warm van het vuur voor Jezus. Ik denk terug aan mijn eigen woorden. Ze zetten me weer stil bij de kern van het geloof. Het is zo eenvoudig en complex tegelijkertijd: Ik kan niet vertrouwen op mijn goede gedrag, christelijke opvoeding, mooie praatjes op straat, de activiteiten van de kerk of de titel ‘HBO-Theoloog’.

Er is maar één Weg, Waarheid en Leven.
Het draait allemaal alleen om Jezus.

Thirza van der Neut

Stagiaire van Heartbeat, student Theologie, koningin van Pure Heart en dól op pure chocola.