Hoe kwam de kangoeroe in Australië?
Als je uitgaat van de Bijbelse zondvloed, is het dan niet bijzonder dat je kangoeroes uitsluitend in Australië vindt? Hoe zijn die daar gekomen vanuit het Midden-Oosten? En moesten ze voor de zondvloed ook helemaal vanuit Australië naar het Midden-Oosten hupsen om de boot niet te missen?
Om met die tweede vraag te beginnen: nee, dat hoefde niet. De wereld zag er voor de zondvloed heel anders uit. Waarschijnlijk was er maar één groot continent. Ook is het aannemelijk dat de totale landoppervlakte voor de zondvloed een heel stuk groter was dan nu. Er is een interessant wetenschappelijk model, catastrofale plaattektoniek, dat deze zaken behandelt. Zonder helemaal de details in te duiken: aardplaten bewegen. Dat doen ze vandaag de dag nog. (Daardoor krijg je aardbevingen en vulkaanuitbarstingen.) Die bewegingen gaan nu met enkele centimeters per jaar. Maar tijdens de zondvloed ging dat veel sneller: met meters per seconde. Zo kunnen de huidige continenten hun plek in hebben genomen zonder dat dat miljoenen jaren heeft gekost.
Australië lag toen op een hele andere plek en was gewoon te voet te bereiken vanuit het Midden-Oosten. Aangenomen natuurlijk dat Noach voor de zondvloed in hetzelfde gebied woonde als wat nu het Midden-Oosten is, en dat de kangoeroe voor de zondvloed ook in het gebied woonde dat nu Australië is. Dat hoeft allebei niet het geval te zijn geweest.
De grote sprong
Hoe is de kangoeroe dan in Australië terechtgekomen? Hij heeft natuurlijk niet vanuit Zuidoost-Azië een reuzensprong gemaakt naar Crocodile Dundee’s continent. Kangoeroes (en andere dieren die je alleen in Australië en elders ter wereld tegenkomt) hebben zich na de zondvloed vanuit de ark over de wereld verspreid. Daar konden ze honderden jaren over doen, er was geen haast bij. Na de zondvloed had je een unieke situatie. Door alle vulkanische activiteit die er tijdens de vloed moet zijn geweest, was het zeewater warm. En as en stof in de lucht hielden zonlicht tegen. Warm zeewater verdampte, viel neer op het land als sneeuw en bleef daar liggen. De zeespiegel daalde behoorlijk, en landbruggen, die nu onder water liggen, kwamen ineens aan de oppervlakte. Dat hielp enorm met de verspreiding van de dieren.
Een andere theorie is dat er na de zondvloed enorme matten van ontwortelde bomen en andere vegetatie ronddreven. Die zouden als vlotten kunnen zijn gebruikt door de dieren. Dat verklaart bijvoorbeeld waarom je buideldieren in Australië en Zuid-Amerika tegenkomt, maar niet op andere continenten.
Waar zijn de kangoeroefossielen?
Nu we het er toch over hebben: als kangoeroes vanuit het Midden-Oosten via Azië naar Australië zijn gehupst, waarom vind je dan geen fossielen van kangoeroes op de route? Bedenk dat verreweg de meeste dieren die doodgaan niet fossiliseren. Om fossielen te vormen, heb je hele speciale omstandigheden nodig, waarbij een organisme snel na zijn dood moet worden bedekt.
Bovendien hebben fossielenkundigen (paleontologen) nog niet elke kubieke centimeter grond tussen Israël en Thailand omgewoeld. Misschien zijn er nog wel onontdekte kangoeroefossielen. Maar zelfs als die er niet zijn is het geen probleem voor de Bijbel dat je kangoeroes in Australië aantreft.
Dit artikel is een antwoord op een vraag die Michiel stelde via gertjanvanheugten@heartbeatnederland. Heb jij zelf ook een vraag aan Gert-Jan? Stel ‘m gerust via mail of stuur een berichtje via Facebook of Insta.