Je bekijkt nu Lonneke: ‘Ik ben snel ongeduldig’

Wat we kunnen leren van alle imperfecte generaties

Voor schoolopdrachten moet ik regelmatig mensen interviewen. Wie dat zijn varieert, van mijn opa tot een politicus, van studiegenoten tot statushouders. Één ding hebben ze allemaal gemeen: ik kan iets van ze leren.

Ik houd ervan om die verhalen van verschillende mensen aan te horen en te verzamelen. Je kan er namelijk altijd zelf wel iets uithalen. Soms kan ik me heel goed identificeren met degene die ik spreek, andere keren lijken we wel in een andere wereld te leven. Af en toe komen onze meningen overeen, vaker staan ze lijnrecht tegenover elkaar. 

Personen die voor mijn gevoel nog een stuk verder van mij af staan, zijn die uit de bijbel. Ze leefden eeuwen geleden, in een tijd met wetten en gebeurtenissen die we ons nu niet meer voor kunnen stellen. Het lijken eerder fictieve figuren dan mensen zoals jij en ik. Vaak proberen we onszelf toch met hen te vergelijken, maar dat is lastig als we ze zien als figuren uit een sprookjesboek. 

Het leuke is, hoe meer je in de bijbel leest, hoe meer je kunt zien dat de helden uit die tijd ook hele gewone mensen waren. Paulus komt soms arrogant over, Petrus had een kort lontje, Gideon was onzeker en Thomas had zijn twijfels bij het geloof. Allemaal eigenschappen die ons vast wel bekend voorkomen. 

Betekent dit dat we niets meer van ze kunnen leren? Zeker niet! Het betekent dat er al generaties lang mensen zijn met dezelfde problemen en slechte eigenschappen als wij, en dat God al generaties lang laat zien dat Hij ze kan gebruiken voor toffe dingen. 

Zelf ben ik bijvoorbeeld snel ongeduldig. Ik wil alles in één keer kunnen en als ik een vakantie gepland heb vertrek ik het liefst diezelfde week nog. Ook in de bijbel waren mensen ongeduldig. Zo geloofden Sarah, Hannah en Elisabeth alle drie niet dat ze nog een kind konden krijgen omdat ze zo lang hadden moeten wachten. Sarah lacht zelfs om het idee dat ze nog zwanger zou kunnen worden. Toch kregen ze allemaal gezonde zonen die een groot onderdeel werden van het verhaal van Jezus. 

Door de bijbel te lezen als een verhaal met perfecte mensen blijft het een boek dat op grote afstand van ons staat. Dat maakt het bijbel lezen veel moeilijker dan het hoeft te zijn. Als we juist gaan kijken hoe God door de eeuwen heen imperfecte mensen gebruikt voor Zijn werk kunnen we de rode draad zien: Hij werkte door Abraham, door Paulus én door jou!

Lonneke Tijhof

Studeert Journalistiek aan de CHE. Heeft een lieve uitstraling en een scherpe pen.