Je bekijkt nu God vroeg: ‘Is dat rijbewijs nu nog steeds zo belangrijk?’

Jezus overwint onrecht!

Het is gewoon niet eerlijk’ roep ik gefrustreerd via FaceTime tegen mijn ouders. ‘Iedere backpacker rijdt hier illegaal scooter, maar omdat ik christen ben wil ik me aan de regels houden en een rijbewijs aanvragen, mijn hele reis is verpest!’ 

Mijn ouders luisteren geduldig naar mijn geraas, ze snappen zelf ook niet waarom het zo moeilijk is om een rijbewijs aan te vragen en begrijpen mijn strijd tussen illegaal rijden of helemaal niet rijden. Mijn vader sluit af met de vraag ‘Is het scooter rijden dan echt zo belangrijk dat je je eerlijkheid ervoor op wilt geven?’ Op die vraag kan ik geen antwoord geven… Ik hang op, ik vind het gewoon niet eerlijk, waarom moet het leven soms zo moeilijk zijn als christen… 

Nog geen uur later loop ik de afdeling op van het Vietnamese ziekenhuis waar ik op dat moment stage loop. De afdeling is te vol, sommige patiënten liggen al met zijn tweeën in één bedje en de rest ligt op de gang. Als ik een kamer binnen loop kijken zes gezichten mij vol angst, pijn en verdriet aan. Niet wetende wat hun te wachten staat, de familie staat erbij en probeert ze zoveel als ze kunnen te helpen waar nodig. Er is geen privacy, wassen, aankleden, poepen en plassen gebeurt waar de rest bij is. De bedden zijn van staal en hebben geen matras, hooguit een paar dekentjes. Mijn hart breekt en ik moet de tranen in mijn ogen wegvegen. Het is gewoon niet eerlijk denk ik bij mezelf, Heer het is gewoon niet eerlijk! Waarom deze ellende en armoede. Waarom zo’n verschil met Nederland. Met dat ik deze vragen stel, vraagt God ‘Is dat rijbewijs nog steeds zo belangrijk?’ 

Gerechtigheid… Onrecht… Hoe vaak vinden we niet dat ons onrecht aangedaan wordt of vinden we iets oneerlijk? Maar hoe vaak doen we iets aan onrecht wat een ander wordt aangedaan? Hoe vaak staan wij nog op voor de zwakkeren onder ons of hoe vaak bidden wij tegen onrecht? 

Ik vind het moeilijk. Want mogen mijn eigen gevoelens van onrecht er dan niet meer zijn? Mag ik dingen in mijn eigen leven dan niet meer onrechtvaardig vinden? Ik denk het wel, ik denk dat God juist wil dat we met onze gevoelens bij Hem komen. Jezus kende als geen ander onrecht, zijn hele kruisiging was onrechtvaardig. 

Maar ondanks dat Hij zoveel onrecht kende, stond Hij op voor de zwakkeren en gaf Hij recht aan wie niet konden spreken. Stond Hij op voor jouw onrecht! En juist daarom wil ik opstaan tegen het onrecht in de wereld. Wil ik het meisje wat gepest wordt helpen of wil ik mijn oude kleren weggeven aan dat ene gezin wat het niet kan betalen. 

Doe jij mee? Laat jij zien dat Jezus onrecht overwint? 

Loretta Bénit

Fladdert door het leven. Bijdehante babbelaar, eerlijk, kritisch en kwetsbaar. Inparkeren kan ze als de beste, maar dicht langs een paal rijden voor een parkeerkaartje blijkt toch lastiger.