Je bekijkt nu Lonneke: “Mijn hoofd zit soms vol met mooie plannen”

Maximaal met God

Op de maandagochtend van pinksterconferentie Opwekking besloten we nog een laatste dienst mee te pakken. Alle tassen waren ingepakt, en met rood verbrande gezichten liepen we naar de tent. Theo van den Heuvel sprak over maximaal meedoen. Dit is iets dat we waarschijnlijk allemaal zouden willen: maximaal meedoen aan activiteiten, op Instagram, én meedoen met al die geloofshelden die zo makkelijk uitdelen van hun geloof.

Ik zie het veel om me heen, en ook bij mezelf merk ik dat mijn hoofd soms vol zit met mooie plannen. Ik wil een keer evangeliseren, vrijwilligerswerk doen, en nog duizend-en-een andere dingen. 

Zo zat ik in deze dienst ook te dagdromen over alles dat ik nog wil doen. Theo vertelde het verhaal van Petrus die een visioen kreeg, en toen mocht evangeliseren bij een Romeinse man. Dat verhaal kende ik allang. Moe van een vol weekend op een halfleeg luchtbed dwaalden mijn gedachten verder af.

Net toen ik een beetje aan het indommelen was hoorde ik:

“Petrus ging dus éérst het dak op om te bidden. Dat was rond het middaguur, een ongebruikelijk tijdstip.”

Daar had ik nog nooit iets over gehoord. Ik ging wat rechter op zitten en luisterde geboeid naar de rest van het verhaal. “Wij zeggen vaak: Heer, hier ben ik, stuur mij. Daarbij vergeten we om eerst te zeggen: Heer, hier ben ik, bij U.”

Die kwam binnen. Hoewel ik er vaak naar verlang om meer uit te delen van God, vind ik het lastig om zelf tijd met Hem door te brengen. Regelmatig komt Netflix of mijn studie op de eerste plaats, of denk ik: ik ben nu te moe, stille tijd houden komt morgen wel weer. Ik wil meebouwen aan het koninkrijk van God, maar hoe moet dat als ik nauwelijks zelf met Hem bezig ben? 

Misschien herken je je hier wel in. Vind je bidden lastig, en weet je niet goed wat je moet zeggen. Misschien wil je iets doen voor God, maar weet je niet waar je moet beginnen. Weet dan dit: je hoeft niet direct, zonder voorbereiding voor Hem op pad, je mag eerst mét Hem op pad. En dat is een lange reis, die niet in één keer perfect is. Gelukkig kan je simpel beginnen met: Heer, hier ben ik, bij U.

Lonneke Tijhof

Studeert Journalistiek aan de CHE. Heeft een lieve uitstraling en een scherpe pen.