Je bekijkt nu Sanne werd niet herkend als christen… Erg?

Ik schaam mij voor dit evangelie... Wél?

“Huh, ben jij christen?” Even voel ik een opluchting, mijn collega heeft blijkbaar de eerste paar weken niet doorgehad dat ik christelijk ben. Maar onderweg naar huis begint het te knagen. Ik was blij dat ik niet overduidelijk in het ‘hokje christen’ pas. Maar waarom eigenlijk? Schaam ik me voor mijn geloof?

Terwijl ik door de rustige omgeving van de Hoge Veluwe rijd, maakt mijn hoofd overuren. Bijbelteksten en lessen over evangelisatie, schieten door mijn hoofd. Romeinen 1:16: “Ik schaam mij voor dit evangelie niet.” Jezus zegt: “Ga heen en maak alle volken tot mijn discipelen.” Als ik me hiervoor nog niet schaamde, dan deed ik dat nu wel. Blijkbaar ben ik helemaal niet zo radicaal als ik dacht, misschien zelfs wel hypocriet! Ben ik echt zo’n halfbakken kerkstoelwarmer?

Ook als ik in bed lig, laat het me nog niet los. Ik ga nog eens na waar die opluchting toch vandaan kwam.

En dan krijg ik een ingeving: Ik ben niet blij dat hij dacht dat ik geen christen was. Ik ben blij dat ik blijkbaar niet voldoe aan het grijze muis imago!

De afgelopen jaren merk ik dat veel mensen gelovigen vooral zien als saai. Misschien heeft het te maken met mijn jeugd? Ik ben opgegroeid in een dorp met veel mensen uit strenge kerken, waarbij vooral gesproken werd over de dingen die zij ‘niet mochten’. Misschien heeft het ook wel te maken met de vragen die ik als eerste krijg als mensen horen dat ik geloof: “Mag je dan ook niet drinken?” Of: “Mag je dan ook geen seks hebben?”

Liggend in mijn bed kom ik tot een andere conclusie. Daar in de auto had ik absoluut geen moeite om de vraag van mijn collega te beantwoorden met: “Ja, ik ben een christen.”

Natuurlijk kwamen daar ook weer de welbekende vragen. Maar nu kon ik uitleg geven. Vertellen waarom ik bepaalde keuzes maak in mijn leven. Dat ik geloof dat het niet zozeer gaat om ‘niet mogen’ maar om kiezen voor Jezus en in het volgen van Hem bepaalde levenskeuzes te maken. Ik heb eens een jaar lang geen alcohol gedronken. Niet omdat ik geen alcohol mag volgens de Bijbel! Gewoon omdat ik door de alcohol keuzes maakte die mij verder van God afdreven. Nu geniet ik echt wel weer eens van een drankje, maar ik kan hier nu veel beter mee omgaan. 

Ik kon mijn collega laten zien dat ik geen geitenwollensokken-christen ben, maar dat geloven heel veel voor mij betekent. En ik hoop dat de mensen om me heen dat zien. Ik wil keuzes maken die net even anders zijn. Soms voor mensen misschien saai, soms juist heel spannend. Ik wil keuzes maken die Gods hart laten zien aan de mensen om me heen.

God zichtbaar maken door hoe jij je leven leidt, hoe doe jij dat? 

Sanne Provoost

Bijnaam: 'Freckles'. Deze sproeterige dame weet wel van aanpakken! Ze schittert als duizend zonnen op ons YouTube kanaal. Ohja en ze gooit met liefde... mensen op de grond. Altijd gezellig met deze!