Je bekijkt nu Hester voelde zich pas echt volwassen toen ze perpernoten at in juli!

Volwassen worden 2.0

Het is hoogzomer en ik zit lekker te genieten van het zonnetje, met mijn schaaltje pepernoten. Terwijl ik eigenwijs en tevreden weer een pepernoot in mijn mond stop bedenk ik me dat volwassen zijn en je eigen keuzes maken echt leuk is. Toch is het ook gek. Is dit het dan? Is dit hoe je leeft en hoe je je voelt als je volwassen bent?

Als kind dacht ik dat wanneer ik volwassen zou zijn, alles op z’n plek zou vallen. Want, zo dacht ik, volwassenen wisten wie ze waren, wat ze deden en waarom ze dat deden. Inmiddels ben ik zelf volwassen, en geloof me, dat sprookje over ‘volwassen worden staat gelijk aan perfect worden’, dat gaat niet op. Mijn vriendinnen en ik dachten als tieners dat we op onze 25e, net als de mensen die tóen 25 waren, een huis, man, kind, baan en auto zouden hebben. Praktijk blijkt nét even anders. 😉 

Vroeger was er met oud en nieuw altijd wel een buurvrouw die mij vroeg: ‘En Hester, heb je al een vriendje?’

Waarna ik haar dan weer een uiterst kort verslag kon doen van mijn niet-bestaande liefdesleven. Ik vond de vraag ook een beetje irritant. Waarom is dat belangrijk? Is dat iets wat ik bereikt zou moeten hebben in dat jaar? Of moest een vriendje krijgen op mijn lijst van goede voornemens komen? De verwachting van mensen dat je op een bepaalde leeftijd een serieuze relatie hebt, merk ik nog wel. En die verwachting zit eigenlijk ook nog in mijn hoofd!

Volwassen worden gaat dus niet per se over huisje, boompje, beestje, alles voor elkaar hebben. Oké, er staat een kerstboom in de tuin van het studentenhuis en ik heb twee beestjes. Maar ik heb inmiddels ontdekt dat volwassen worden niet gaat over een zogenaamd insta-perfect leventje hebben, of over een foutloos leven hebben. Maar wat is het dan wel? 

Op instagram kun je een hoop -sorry- onzin vinden, zoals de juiste pose waarin je benen het dunst lijken. Maar je kunt er gelukkig ook toffe dingen tegenkomen over volwassen worden. Marloes de Vries van het instagram account @marlousdevee maakt leuke, eerlijke illustraties en maakte onlangs het boek ‘Volwassen worden is een optie’. Daarin laat ze zien dat volwassen worden op allerlei manieren kan, het is maar net wat jij ervan maakt!

(c) Marloes de Vries

Volwassen worden is eigenlijk fantastisch! Elk  jaar krimpt mijn FOMO. Ik kies zelf waar ik mijn tijd aan besteed. Ik maak mijn eigen keuzes, neem daar de verantwoordelijkheid voor en zorg goed voor mijzelf. Als je het mij vraagt is dat écht volwassen worden.

Ik zou soms best wat meer huisje-boompje-beestje willen hebben, maar ik word ook soms nog 19 geschat omdat ik er zo jong uit zie. Dus ergens denk ik: kom maar op met die eerste grijze haar! Of ik daar in de praktijk ook echt zo blij mee zal zijn? We zien het wel. Voor nu blijf ik gewoon lekker pepernoten eten in de zomer!

(c) Ezra de Leeuw

Hester Plaggenmarsch

Halverwege de twintig. Studeert HBO Theologie en liep stage bij Heartbeat. Houdt van groen maar neemt geen blad voor de mond.