Je bekijkt nu Elisa verstond de stem van God in de ochtendspits

De trein van vier voor half tien

Het is een dag zoals alle anderen. De trein van 9:26 richting Amsterdam-Zuid. Het is druk, dus ik moet blijven staan tot Utrecht.

Wanneer de trein langzaam leegloopt kan ik een rustig plekje opzoeken. Misschien kan ik nog net het laatste beetje huiswerk maken. Terwijl ik net zit en mijn schoolboeken aan het pakken ben, voel ik een hand op mijn linkerschouder. Ik schrik op uit mijn dagdroom, schuif op en doe mijn oortjes uit. Een vriendelijke stem begint tegen me te praten. “Wat een drukte vanochtend weer, hè?” “Nee hè”, denk ik, “hier heb ik vandaag echt even geen zin in”. “Ja klopt” zeg ik terug, “Lang leve het reizen in de spits!”

Toch komen we langzaam aan de praat en de man vertelt me over zijn leven en over zijn werk. Ik vertel over mijn studie en over hoe ik daarbij terecht ben gekomen. Juist wanneer het gesprek een beetje dood begint te lopen flitst er een gedachte door mijn hoofd die niet van mezelf kan komen. En voor ik het weet zeg ik: “Volgens mij bent U echt betrouwbaar! Ik denk echt dat de mensen om u heen dat merken en zich daarom veilig bij u voelen. Ik wil u daar echt mee bemoedigen”. Langzaam zie ik een glimlach verschijnen op het gezicht van de man die ik nog geen kwartier geleden heb ontmoet. Stotterend probeert hij toch een beetje bescheiden te blijven, maar die glimlach, die verdwijnt niet.

Als het gaat om de gaven van de Geest kun je denken aan die grote charismatische diensten met een spreker die voor mensen aan het bidden is en waar allerlei dingen gebeuren.

Maar de Geest die Jezus uit de dood heeft opgewekt leeft ook in ons.

Juist door ons wil Hij werken! Ik moet eerlijk bekennen dat vaak de drempel voor mij ook te groot is om Hem de ruimte te geven. Maar het effect dat uitstappen heeft is voor mij een drive om het toch te gaan doen. Je laten leiden door zijn Geest in het dagelijks leven is zo krachtig. Een bemoediging kan iemands dag weer helemaal goed maken, of zelfs zijn hele leven op z’n kop zetten! 

Uitdaging: Vraag aan God wie je mag bemoedigen vandaag en laat je verrassen! 

Elisa Lingeman

21 jaar en enthousiast. Héél. Erg. Enthousiast. Grote lach en grote dromen. Missie: verstokte Amsterdamse theologen laten huppelen van blijdschap.