Je bekijkt nu Studeren met beperkingen? Kijk met Hester mee naar de mogelijkheden!

Studeren met beperkingen: Kijk naar de mogelijkheden!

Is studeren voor jou vanzelfsprekend? Of ziet de toekomst er voor jou anders uit door problemen met je gezondheid of je omgeving? Je bent niet de enige! 

Studeren lijkt voor veel mensen een normale keuze. Voor mij was dit echter helemaal niet het geval. Op mijn 14e werd ik ernstig ziek en kon ik bijna niet naar school. Dat jaar ging ik van VWO naar Havo om zo met mijn beperkte mogelijkheden toch de middelbare school af te kunnen ronden met een diploma.

Terwijl mijn klasgenoten nadachten over welke opleiding ze zouden gaan volgen, had ik geen perspectief voor mijn toekomst.

Ik werd op de wachtlijst gezet voor opname in een revalidatiecentrum. Na een jaar wachten werd ik opgenomen en leerde ik beter om te gaan met mijn lichamelijke klachten.

Uiteindelijk is het gelukt om met mijn HBO- studie te beginnen. Ik studeer nu bijna 5 jaar en blijf het een wonder vinden dat ik dit mag doen. Met een aangepast programma hoop ik in 7 jaar een Hbo-opleiding van 4 jaar te halen! Op deze manier kan ik toch een HBO-diploma halen.

Het is soms even zoeken naar wat er allemaal mogelijk is. Daarom deel ik graag mijn tips voor het studeren met beperkingen:

Wees pro-actief
Wees duidelijk en eerlijk over wat je wel en niet kunt. Vraag, het liefst al voordat je opleiding begint, een gesprek aan met een decaan/studentbegeleider/coördinator. Zo kunnen er, indien nodig, op tijd zaken voor je geregeld worden of aangevraagd worden.

Weet wat je nodig hebt
Schaamte over jouw situatie is wat mij betreft nooit nodig, dat je gaat studeren is juist bewonderenswaardig! Denk vooral na over wat jij nodig hebt.
Bijvoorbeeld: Lessen online volgen, tentamens maken op vergroot papier of op een laptop. I.v.m. prikkelgevoeligheid kun je misschien wel je tentamens in een rustig lokaal maken. Misschien is er een aangepast studieprogramma of zijn er vervangende opdrachten, bijvoorbeeld als je niet mee kunt op een reis naar het buitenland. Er bestaan ook programma’s die jouw gesproken woorden omzetten in geschreven woorden, of juist teksten aan jou voorlezen!

Wees open naar je klasgenoten
Deze keuze is natuurlijk aan jou, maar ik merk dat openheid naar mijn klasgenoten over wat ik wel en niet kan, ontzettend helpt. Anderen weten dan beter wat ze van je kunnen verwachten en zullen meer begrip hebben voor jouw situatie.

Vraag hulp
Kun je niet bij een les zijn en komt de les niet online? Vraag dan aan een klasgenoot of je aantekeningen mag overnemen. Dit vraagt ook om openheid over waarom je niet naar de les kunt komen, maar nogmaals, deze keuze is aan jou 😉

Werk samen
Ik hou zelf nogal van de verdeel strategie: Stel, je moet voor een vak 5 boeken lezen. Je kunt dan met medestudenten afspreken dat je allemaal 1 boek leest en samenvat, en de samenvattingen dan met elkaar delen. Samen leren kan ook heel motiverend werken. (Let op: ga niet kopiëren, daardoor kun je nogal in de problemen komen.)

Studievertraging is niet het einde van de wereld. Het kan financieel lastig zijn, maar ook daar zijn dingen in te regelen! Ik kreeg bijv. 5 ipv 4 jaar stufi en gratis ov. En ik zal best lang over mijn studie doen. Ik schaam mij daar absoluut niet voor, baal er ook niet van, maar ik ben juist heel dankbaar dat ik kán studeren dankzij de goede hulp van de Hogeschool Viaa.

En vooral: Wees trots dat je, ondanks wat je voor kiezen krijgt, studeert!

 

Hester Plaggenmarsch

Halverwege de twintig. Studeert HBO Theologie en liep stage bij Heartbeat. Houdt van groen maar neemt geen blad voor de mond.