Je bekijkt nu Studie: Mijn crush is niet gelovig, maar wel zóoo cute… Wat nu?

Verliefd! Maar hij/zij gelooft niet...

Relaties, een thema waar je niet over uitgepraat raakt. Een relatie hebben kan ontzettend fijn en leuk zijn, maar kan ook zorgen voor moeilijkheden of gemengde gevoelens. Hoe vul je überhaupt een relatie in als christen? Wat is belangrijk en kan je een relatie aangaan met een niet-gelovige?

100% voor Jezus?
Als eerst een vraag: Hoe ziet jouw relatie met Jezus eruit? Speelt Jezus alleen een rol in je leven op zondag? Of is Jezus bij elke dag van je leven aanwezig en wil je Hem iedere dag volgen? Als jij vooral gewoon op zondag naar de kerk gaat en Jezus voor de rest niet zoveel te zeggen heeft in je leven, dan maakt het niet zoveel uit.

Als jij Jezus echt elke dag wil volgen is dit een ander verhaal. In 2 Korintiërs 6:14 spreekt Paulus de volgende waarschuwende woorden:

‘Vorm geen ongelijk span met ongelovigen, want wat heeft gerechtigheid gemeenschappelijk met wetteloosheid, en welke gemeenschap is er tussen licht en duisternis?’

Als je dit grappige plaatje vertaalt naar een relatie tussen een gelovige en een niet-gelovige, begrijp je dat het niet handig werkt. Je moet beide hard werken en gaat elkaar misschien zelfs tegenwerken.

 Zo’n relatie aan gaan is dus niet handig. Misschien denk je nu: ‘Yo, even rustig aan, want mijn crush is vet lief! Zegt deze tekst dat ik als christen goed ben, en dat hij/zij slecht is!’ Ik snap je! Natuurlijk is hij/zij echt heel leuk! Het verschil is dat wij Jezus kennen en belijden dat Hij ons gered heeft. Daardoor worden onze zonden vergeven en zijn wij ‘gerechtvaardigd’, goed in Gods ogen. 

Hij wil wel mee naar de kerk, hoor!
Zelfs als de ander wel geïnteresseerd is in het geloof is een relatie aangaan niet handig. Het is namelijk zo dat het doel van een relatie is dat je samen een eenheid gaat vormen. Deze eenheid vorm je door je te verbinden in lichaam (intimiteit), ziel (je denken, wil en emoties) en je geest (de plek waar Jezus centraal staat als je gelooft en de plek van waaruit je keuzes maakt in je leven).

Om een relatie op een gezonde manier te beginnen moet de basis goed zijn. Dat betekend dat je op alle drie de gebieden een verbinding aan moet kunnen gaan. Wat nu als de ander na één of twee jaar toch niet tot geloof komt? Lukt het dan nog om een punt te zetten achter de relatie? Of ploeg je samen door onder dat scheve juk?

Ik kan mij voorstellen dat dit super streng kan klinken. Misschien vraag jij je zelfs af waar Gods liefde blijft in dit hele stuk. Dan wil ik je meegeven dat Gods liefde hier juist in doorklinkt. God wil een partner voor jou die Zijn liefde voor jou weerspiegelt. Een relatie die jou blijdschap geeft en bemoedigt, waarin je groeit als persoon en in je geloof. 

Hoe dan…?
Soms zijn de keuzes die je moet maken in het geloof juist enorm lastig. Besef je alleen wel dat jij alles bij Jezus kwijt kan. Hij weet dat jij behoefte hebt aan een relatie en intimiteit. Het kan nu best moeilijk zijn voor je. Houd je vast aan dit feit: Jezus heeft heel wat moeilijke dingen doorstaan om een liefdesrelatie met jou te krijgen. Hij stierf er zelfs voor.
God vraagt jou nooit meer dan je aan kunt. Zoek Gods Koninkrijk eerst! Hij zal je al het andere erbij geven (mattheüs 6:33).

Tot over je verliefd op iemand die niet gelooft? Ik geef je de volgende tips:

  • Leg het in gebed bij God neer en vraag om hulp, wijsheid, daadkracht
  • Praat erover met een mentor of een andere persoon die voor jou een voorbeeld is in geloof
  • Geef duidelijkheid aan jouw crush en vertrouw op God dat Hij gaat geven wat jij nodig hebt

Vriendschap
Een vriendschap is een hele geschikte plek om Jezus liefde te laten zien aan de ander. Ook kan je daarin dingen delen over het geloof, bijvoorbeeld de dingen in het geloof die waardevol zijn voor jou. Je kan de ander daarbij ook in gebed bij God brengen. Als de interesse in het geloof blijft zou je de ander ook mee kunnen nemen naar een plek waar je over God leert. Dit kan een kerkdienst zijn, maar ook een jeugdkring avond of iets dergelijks. 

Super sterk
‘Als iemand alleen is, kan hij zich niet goed verdedigen. Maar samen kun je een tegenstander aan. Samen ben je sterker. Net als een touw dat gemaakt is uit drie losse touwen. Dat trek je niet zomaar stuk.’

In een relatie ben je met zijn tweeën en samen sta je sterk. Prediker schrijft: ‘samen kan je een tegenstander aan’. In een relatie tussen twee gelovigen ben je niet met zijn tweeën, maar met drie. Hoe dit kan? God verbindt zich aan een relatie tussen twee gelovigen, zoals je drie touwen kan verbinden tot één sterk touw. Samen met God zijn jullie super sterk.