Je bekijkt nu Studie: Wat maakt Jezus uniek? ‘Het lijkt soms net alsof alle godsdiensten hetzelfde zijn…’

Wat maakt Jezus uniek?

Jezus zegt; Ik Ben de Weg, de Waarheid en Het Leven.

Nogal een uitspraak! En hoezo is Hij dat dan? Ik las een laatst boek ‘Christenen verkennen andere godsdiensten in West-Europa’ van de schrijvers Boersema en Hansum. Ik leerde zóveel over de andere godsdiensten! Ik wil je hierbij meer vertellen over mijn ontdekking. Namelijk: Jezus maakt het verschil. Door Hem is het christendom anders dan alle andere godsdiensten. 

Red jezelf
Het kan soms best lijken alsof alle godsdiensten een beetje hetzelfde zijn. Er is meestal wel een verhaal over hoe de wereld is ontstaan en hoe je als mens moet leven en waar je naartoe gaat. Helaas moet je bij de meeste godsdiensten jezelf zien te verlossen van het lijden van de wereld en de dingen die je verkeerd doet. Er is niet één oplossing en niet echt een redder die jou helpt.

Jodendom
Als jood geloof je dat je je schuld kan belijden aan God. Door berouw te tonen en te offeren, kun je weer bij God komen. Als je je netjes houdt aan de wetten zal het goed met je gaan. Er is dus een soort redding maar je moet zelf goed opletten en je best doen om dichtbij God te leven. 

Islam
In de Islam zie je dit: wanneer je een fout maakt, doe je dit alleen jezelf aan en niet tegen God. Er is geen probleem in de relatie met God/Allah. Wanneer je berouw toont en niet opnieuw zondigt krijg je vergeving van zonden.Daarnaast kun je goede daden zetten tegenover de slechte. Je kunt in die zin dus jezelf redden en verbeteren. 

Hindoeïsme
Binnen het hindoeïsme zijn er drie wegen tot verlossing. De weg van kennis (Jnana Marga) houdt in dat je door kennis weer kunt beseffen dat je zelf god bent. De tweede weg is via het doen van goede daden (Karma Marga). En de derde weg is via overgave (Bhakti Marga). Deze weg bevat genade, geschonken door de persoonlijke god waar je je volledig aan moet overgeven om verlossing te krijgen. Het lijkt dat je binnen het hindoeïsme zelf verlossing en zegen kunt bereiken.

Boeddhisme
In het boeddhisme wordt verlossing gezien als loskomen van begeerte. Dit doe je zelf, zonder hulp van een godheid. Het doel van de verlossing is opgaan in niets. Dit noemen ze het nirvana. 

Jezus verlost
Ik zie zelf Jezus en zijn verlossingswerk als hetgeen wat het christendom apart zet van andere godsdiensten. Voor mij betekent dit dat ik mijn eigen verlossing niet hoef of zelfs kan bewerkstelligen.

Ik weet dat de normatieve uitspraken van en over Jezus een absolute waarheid neerzetten. Daardoor wordt er weinig ruimte gelaten voor de andere godsdiensten waarin de mens of zijn daden verlossing kunnen bewerken.

Het hebben van een absolute waarheid, en weinig vrije ruimte, past niet zo goed bij mijn persoonlijkheid. Ik houd namelijk van ruimte voor verschillende meningen. Maar weten dat ik zelf mijn verlossing niet kan en hoef te bewerken, maakt dat ik voor Jezus en het christendom kies. Ik begrijp lang niet alles en twijfel momenteel veel. Maar ik weet dat ik niet hoef te wachten op het al dan wel of niet ontvangen van verlossing. Ik kan mijn leven als een verlost persoon leven. En dát maakt voor mij Jezus uniek! 

 

Ps. De essentie van een andere godsdienst omschrijven vind ik best lastig, omdat ik deze niet doorleeft heb. Het is niet mijn bedoeling om hierover sluitende uitspraken te doen, maar een korte kijk erop weer te geven. 

Hester Plaggenmarsch

Halverwege de twintig. Studeert HBO Theologie en liep stage bij Heartbeat. Houdt van groen maar neemt geen blad voor de mond.