Je bekijkt nu Er is geen planeet B [1] ‘Tips en tricks voor duurzamer leven’

Er is geen PLANeet B voor de volgende generatie #2


In dit 
vorige artikel  las je hoe belangrijk het is dat wij zorgen voor Gods schepping. De aarde is namelijk niet alleen onze woonplaats, maar ook die van de komende generaties! Maar wat kan jij dan doen? Waar begin je? 

Mijn eerste algemene tip: begin rustig, je hoeft niet alles tegelijk te doen. Dat maakt het makkelijker vol te houden. Kies wat bij jou past: Choose your battles! En het hoeft niet duur te zijn! Sommige opties besparen juist geld, omdat producten langer mee gaan of goedkoper zijn!

Een paar praktische tips:

 • Koop minder
  Het meest milieuvriendelijke product is het product dat je niet koopt, dus koop minder of geen spullen die je niet nodig hebt.

 • Afval scheiden
  Heel veel afval kun je scheiden: Papier, plastic, GFT, glas hoeven niet in de gewone prullenbak, maar ook olie, batterijen, medicijnen moet je op speciale plekken inleveren. Per gemeente verschilt hoe dit ingezameld wordt, kijk hiervoor even op de site van jouw gemeente.
  Kijk ook of er spullen van je afval naar de kringloop, kledingbak, of een ander inzamelpunt kunnen.
  Afvalvrij leven kan ook. Info hierover vind je op sites als Zero Waste en Bag Again.

 • Gebruik zo min mogelijk plastic
  Plastic vergaat namelijk niet. Vermijd wegwerpartikelen zoals plastic-

  zakjes, rietjes, verpakkingsmateriaal, plastic bestek en wegwerpscheermesjes. Verduurzaam je badkamer door het gebruik van shampoobars, scheerzeepbars, duurzame tandenborstels, wasbare wattenschijfjes etc.

 • Koop duurzame kleding
   Kleding kun je beter tweedehands kopen dan nieuw. Wist je dat voor het maken van 1 T-shirt voor 3 jaar aan drinkwater wordt gebruikt? Je vindt nieuwe oude kleding bij een kringloop, kledingbeurs, Marktplaats, Facebookmarket. Of  tweedehands kledingszaken zoals Appel en ei. Of op apps als Vinted en United Wardrobe.

  Daarnaast hebben sommige winkels een duurzame collectie, zoals Conscious van H&M en de sustainablejeans van G-star.

 • Minder vlees en zuivel
  Vlees en zuivel zijn het meest vervuilende voedsel voor het milieu. Wees hier dus zuinig mee, je hebt er niet veel van nodig. Probeer zo min mogelijk voedsel weg te gooien. Lokale producten en seizoensproducten zijn beter voor het milieu. Zat van al die verpakking die bij het afval komen? Ga
  Bulk shoppen! Een lijst met adressen vind je ook bij Zero Waste.

 • CO 2 compensatie
  Vliegen is ontzettend milieuvervuilend. Via sites als Greenseat kun je CO 2 -compensatie regelen. Maar er zijn ook alternatieven zoals met de trein reizen.

 • Online reclamefolders
  Reclamefolders kun je ook online vinden, bijvoorbeeld op de app ‘reclamefolder’. Je kunt een gratis nee-nee sticker krijgen bij de gemeente om op je brievenbus te plakken. Scheelt papier én verleiding om dingen te kopen die je niet nodig hebt!

 • Warme truien
  Zet de verwarming wat lager en trek een extra trui/sokken aan, of pak een lekker dekentje en een warm kopje thee!

  Wij zijn verantwoordelijk voor Gods schepping, zodat de volgende generaties er ook op kunnen leven. Tijd om beter voor de aarde te gaan zorgen!

Hester Plaggenmarsch

Halverwege de twintig. Studeert HBO Theologie en liep stage bij Heartbeat. Houdt van groen maar neemt geen blad voor de mond.