Je bekijkt nu Waar is de ark van Noach gebleven?
  • Berichtcategorie:Blogs / Studies

Waar is de ark van Noach gebleven?


Misschien heb je het wel gehoord in het nieuws: archeologen denken de resten van de ark van Noach te hebben gevonden op de berg Ararat in Turkije. Een rotsformatie zou namelijk overeenkomen met de afmetingen van het wereldberoemde schip. Maar is dit écht de ark van Noach, of moet je die ergens anders zoeken?

Wat opvalt bij de Turkse Ararat is dat het een ‘lonely mountain’ is. In tegenstelling tot de Lonely Mountain uit J.R.R. Tolkiens De Hobbit bevat de Ararat geen draken, dwergen of goud. Naar alle waarschijnlijkheid bevat de Ararat echter ook geen ark van Noach. De Ararat is namelijk een vulkaan, die volgens verschillende christelijke geologen tijdens de zondvloed actief was. Dat zou betekenen dat Noach het al snel heet onder de voeten zou krijgen.

Bovendien omschrijft de Bijbel dat de ark terechtkwam op ‘het gebergte’ of ‘de bergen’ van Ararat. Dat kun je niet in overeenstemming brengen met een lonely mountain. Ten slotte moet je er ook rekening mee houden dat geografische namen door de eeuwen heen sterk kunnen veranderen. Zo heeft de Turkse Ararat pas in de middeleeuwen die naam gekregen. 


Als je de ark dus niet op de berg Ararat kunt vinden, waar zou je dan wel moeten zoeken? Daarover verschillen de meningen. Sommige geleerden denken dat ‘Ararat’ verwijst naar ‘Urartu’, een oud koninkrijk in wat nu Armenië is. Maar dat rijk bestond pas in de negende eeuw v.Chr., zo’n 1500 jaar na de zondvloed.

Een andere kandidaat met historische papieren is de berg Judi (of Çudi) in Turkije. Volgens middeleeuwse geschriften stond op die berg een heiligdom dat hout van de ark bevatte.

Een laatste mogelijkheid is nog dat je kunt zoeken tot je een ons weegt, maar de ark nooit zult vinden. Niet omdat, zoals atheïsten en vrijzinnige christenen beweren, de zondvloed slechts een mythe was. Maar omdat er vandaag de dag niks over is gebleven van de ark. Bedenk dat na de zondvloed er geen hoge bomen waren. Het duurde een aantal jaren voor je genoeg hout had om mee te kunnen bouwen en vuur te maken om jezelf te verwarmen.

Het makkelijkste voor Noach en zijn kinderen was daarom waarschijnlijk om de ark te ontmantelen en het hout te gebruiken om in hun levensonderhoud te voorzien. Wellicht is niet de hele ark op die manier opgebruikt, en wordt er ooit nog iets gevonden. Maar dan moet je wel op een andere plek gaan zoeken dan de berg Ararat.

Gert-Jan van Heugten

Bolleboos die het liefst op blote voeten loopt. Weet alles over schepping, zondvloed en dino's. Heb je een vraag die je Gert-Jan wil stellen? Mail gertjanvanheugten@heartbeatnederland.nl