Je bekijkt nu ‘Waarom ga je niet eens kijken naar een Bijbelschool, Ilse?’ zei God op een dag tegen mij.

Van waardeloos naar waardevol


Ik zit aan mijn bureau en ben volledig in paniek. Ik ben op dat moment het doel in mijn leven totaal kwijt. En ik roep uit tot God: ‘Wat wilt U dat ik doe met mijn leven?’ Op dat moment springt er een gedachte in mijn hoofd. Zoiets als ‘Ga eens kijken naar een Bijbelschool’.

Op het moment, was in één klap alle paniek verdwenen. In plaats daarvan kwam er een rust over mij heen. Toen wist ik dat deze gedachte van God kwam. Vanaf dat moment is er veel in mijn leven veranderd.

Beloften
Zo is er ook veel veranderd in het leven van Mefiboseth; je leest over hem in 2 Samuel 4. Zijn vader heet Jonathan en zijn opa is Koning Saul. Jonathan was goed bevriend met een man die David heet. De twee deelden lief en leed en gunden elkaar alles.
Op een dag draait koning Saul door en moet David vluchten. Jonathan en David nemen met tranen in hun ogen afscheid.

Jonathan vraagt: ‘Beloof je dat je goed zal zijn voor mij en mijn nakomelingen?’ Dat belooft David.

Jaren later gaat Koning David op onderzoek uit of er nog nakomelingen zijn van Saul en Jonathan. En er is goed nieuws; Mefiboseth, de zoon van Jonathan leeft nog. Hij leeft een eenzaam leven. Op vijfjarige leeftijd heeft zijn verzorgster hem per ongeluk laten vallen. Sinds die dag kon hij niet meer lopen. Dit heeft zijn leven getekend.

Als ik het verhaal van Mefiboseth verder lees dan verschijnt er een glimlach op mijn gezicht. Daar, waar David zegt; ‘Mefiboseth, ik zal je goed zal behandelen. Je krijgt een plek aan mijn tafel en je krijgt het land van je opa Saul terug.’ Hij zou voortaan worden behandeld als een prins.

Mefiboseth antwoordt: ‘Wie ben ik, heer, dat u zich bekommert om een dode hond als ik?’

Eigenlijk weet Mefiboseth al het antwoord op deze vraag. David antwoordde dan ook: ‘Jij ben een zoon van Jonathan… ik heb beloofd goed voor je te zorgen! En ik ben trouw en ik houd mij aan mijn beloftes!’ Het lijkt God wel die tot ons spreekt: ‘Ik heb toch beloofd dat … ?’

‘Bergen zullen wijken, heuvels wankelen, maar onwrikbaar is mijn liefde voor jou, onwankelbaar mijn belofte van vrede en vriendschap. De Heer heeft gesproken, Hij die met jou is begaan.’ (Jesaja 54:10)

Zijn hele leven heeft Mefiboseth waarschijnlijk gedacht: ‘Ik zal nooit kunnen werken en mezelf kunnen onderhouden. Ik zal altijd afhankelijk blijven van anderen. Ik ben iedereen alleen maar tot last. Waarom is dit mij overkomen?’

Zo kon ik me ook vaak voelen; zo waardeloos. Ik had (en heb) enorm last gehad van faalangst. Dit had gevolgen in mijn dagelijks leven: Ik nam bijvoorbeeld nauwelijks initiatieven omdat ik bang was dat ik iets fout deed. Daardoor voelde ik me waardeloos. Ik worstel hier nog steeds mee, maar het gaat steeds beter. God verandert dat bij mij, net zoals Hij dat deed bij Mefiboseth.

Uiteindelijk ben ik naar een Bijbelschool gegaan. Tijdens dat jaar en de jaren die daarop volgden heb ik ontdekt dat ik waardevol ben; Dat God zijn beloftes nakomt. Dit wil Hij ook voor jou. Hij is trouw! Jij bent waardevol en geliefd.

God doet beloftes en komt ze na. Net zoals David zijn beloftes nakomt aan Jonathan. Zo geeft God jou ook beloftes. Houd je dus vast aan wat God belooft!

Ilse van Putten

Stoere dame die recht uit haar hart schrijft. Ze smeerde ooit drie broodjes tot eer van God... Hoe dat zit? Check haar blogs!