Je bekijkt nu ‘Wat doe ik hier eigenlijk?!’ Mijn handen doen pijn van het knopen van alle touwen.

Zelfvertrouwen versus Godvertrouwen

‘Wat doe ik hier eigenlijk?!’ Mijn handen doen pijn van het knopen van alle touwen. Drijfnat en ook wel een beetje bang voor het onweer sta ik te ploeteren. Ik zie bijna niks en het dondert en bliksemt elke vijf minuten. De rest van het team zit lekker binnen…

Het was het eerste jaar van mijn vakantiewerk en ik was bezig met het bouwen van een stormbaan, in de stromende regen. Die middag hadden we een activiteit georganiseerd voor de jongeren van de camping, maar alles leek letterlijk in het water te vallen. Ik vroeg me af of mijn werk niet voor niets was. Ik vroeg me af of ik daar sowieso niet voor niets was.

Ik voelde me jong en nutteloos tussen alle oudere en ervaren teamleden. Dat was al zo vanaf moment één. 

Ik verdween naar de achtergrond van het team, letterlijk: Als ik nu naar de groepsfoto kijk, zie ik een jong meisje op de achterste rij staan. Ze moet helemaal opzij buigen om niet achter de rest te verdwijnen… 

Inmiddels is het al bijna 4 jaar geleden dat ik in de keet zat te lunchen, druipend van de regen met een handdoek om me heen. De weersvoorspellingen zagen er niet goed uit. Het leek ons goed om dit probleem bij God neer te leggen. We baden of Hij die middag wilde zegenen en wilde voorzien in goed weer.

Rond een uur of twee was het bouwen klaar en kwamen de jongeren één voor één onder een paraplu aanlopen. Op dat moment stopte het met regenen en maakten de wolken ruimte voor de zon. Het was een geslaagde middag vol klimpartijen, moddergevechten en gezelligheid.

Ik heb door de jaren heen geleerd dat het niet werkt om je kracht en zekerheid te halen uit zelfvertrouwen. Ik leerde om dat te doen uit Godvertrouwen. Ik voelde me ineens veel energieker en had lol. Zo kon ik ontspannen kletsen zonder bang te zijn om het verkeerde te zeggen. Ik betrapte mezelf erop dat ik Bijbelverzen deelde met anderen om ze te bemoedigen. God stond achter het werk wat ik deed.

Ik kon zelf niets, maar God deed het door mij.

Ben jij ook nog vaak aan het ploeteren? Voel je je onzichtbaar en onzeker? Ik hoop dat ook jij mag leren om je kracht te putten uit Godvertrouwen in plaats van zelfvertrouwen!

Thirza van der Neut

Stagiaire van Heartbeat, student Theologie, koningin van Pure Heart en dól op pure chocola.