Seks... Schadelijk of schitterend?
De bloemetjes en de bijtjes, vlinders in je buik, het klinkt allemaal zo romantisch, leuk en spannend. Samen ontdekken. Maar zo leuk is het niet altijd. Voor sommigen is seksualiteit helemaal niet leuk, komen er hele andere gedachten naar boven dan romantisch en leuk… maar gedachten aan misbruik, vervelende herinneringen en taboes. Geen bloemetjes en bijtjes, maar meer wespen en distels.
Hoe ga je dan om met een onderwerp als seksualiteit? Of als je vrienden er over praten, er grapjes over maken? De dominee vanaf de preekstoel zegt dat reinheid belangrijk is en seks niet voor het huwelijk mag. En daar zit je dan, met wat jou is overkomen…
Hoe ga je dan weer verder? Kún je verder? Wordt zo’n beladen en gevoelig onderwerp ooit weer normaal? Kan je beeld van seksualiteit herstellen? Er is hier geen antwoord op dat voor iedereen hetzelfde is.
Ik heb zelf ervaren dat herstel in dit soort nare ervaringen echt mogelijk kan zijn! Het is niet makkelijk, het gaat ook zeker niet vanzelf. Maar ik heb wel weer mogen ontdekken hoe mooi seksualiteit eigenlijk is. Het is iets wat God heel mooi en krachtig heeft geschapen. Dat mensen er soms verkeerd mee om gaan verandert Gods intentie niet. Het is iets moois om van te genieten met de juiste persoon, op de goede manier.
Nadat ik uit een nare situatie kwam wist ik: ‘ik moet hier over praten. Hoe verschrikkelijk ik dit ook vind, als ik het voor mijzelf houdt, gaat het nog zwaarder worden. Het heeft al genoeg schade aangericht, wat ik kan beperken, wil ik beperken.’
Er over praten kan ontzettend moeilijk zijn. Dat vond ik in ieder geval wel.
Ik schaamde me heel erg en dat maakte de drempel om te gaan praten heel hoog.
Ik vertelde het toch. Aan mensen dichtbij mij en die ik vertrouw. Het was niet meer een geheim dat ik met mij meedroeg. Ik stond niet meer alleen. Als je je pijn deelt, kunnen mensen je steunen en troosten.
Tegenover God vond ik het ook ontzettend lastig. Er waren dingen gebeurd die ik helemaal niet wilde. Ik voelde mij onrein, vies. En schuldig tegenover God, dat ik niet had kunnen voorkomen of tegenhouden wat er was gebeurd. Maar met God praten hielp wel, om mijn hart te luchten en te ervaren dat Hij nabij is.
Als je gaat praten over wat is gebeurd, mag jij beslissen wat je wel en niet deelt. Ik ging steeds een beetje meer vertellen. Mij helpt praten in het verwerken van wat is gebeurd. Iets vinden wat je helpt met het verwerken is echt een aanrader. Praten, het van je af schrijven, muziek luisteren, er kunst over maken, wat ook voor jou helpt.
Vals schuldgevoel
Wat je regelmatig ziet na misbruik, is dat mensen zich ten onrechte schuldig voelen. Dat ze zichzelf vragen gaan stellen als: Had ik het kunnen voorkomen of stoppen? Heb ik schuld aan wat er is gebeurd? Heb ik het uitgelokt op de een of andere manier? Blijf niet te lang hangen in dit soort vragen. Als iemand op seksueel gebied over jouw grens gaat, is dit nooit oké. Nooit kun je zeggen, ‘Je droeg een kort rokje, dus jij vroeg er om’, of ‘jij begon met zoenen, dus dat had je kunnen verwachten’.
Een schuldgevoel houden, maakt het alleen maar lastiger om het achter je te laten.
Hoe seksualiteit is bedoeld
God heeft seksualiteit als iets moois gemaakt. Het kan jou en je partner op een diep level aan elkaar verbinden, op een heel krachtige manier. Naar mijn mening een prachtig huwelijkscadeautje van God. Maar zo krachtig als seksualiteit is ten positieve, zo krachtig kan het ook ten negatieve zijn.
Seks en seksualiteit zijn op zichzelf goede mooie dingen. Misbruik is dat niet.
Door seksueel misbruik kun je het gevoel krijgen dat seksualiteit helemaal niet goed is. Dat het iets onveiligs is, waarmee mensen elkaar verwonden. Maar dan misbruiken mensen seksualiteit. Ze gebruiken het verkeerd, mis – bruiken. Dat is in geen enkel opzicht goed. Maar seksualiteit zelf is nog steeds goed. Het is maar net hoe je er mee omgaat.
Gezonde seksualiteit na misbruik
Opnieuw seksualiteit beleven na een nare ervaring… Dat kan héél spannend zijn. Je wordt bijvoorbeeld verliefd, krijgt een relatie. En dan?
Praten
Wat mij enorm heeft geholpen is praten! Openheid over wat was gebeurd. Openheid over waarom ik erg terughoudend was met lichamelijk contact aan het begin van de relatie. Bij mij moest eerst het vertrouwen groeien. Vertrouwen in mijzelf, maar ook zeker vertrouwen in de ander.
De juiste persoon zal het geduld opbrengen dat jij nodig hebt.
Kan hij of zij dat geduld niet opbrengen, ga daar dan over in gesprek. Je hoeft nooit sneller te gaan dan voor jou fijn is. Vertrouwen is iets dat groeit met de tijd.
Grenzen
Denk op een rustig moment na over waar jouw grenzen liggen. Bespreek dat met elkaar. Ken je grenzen, bewaak ze. Neem ze serieus, ze zijn belangrijk. Juist door je grenzen aan te geven en die te houden, creëer je een veilige en gezonde sfeer om naar elkaar toe te groeien en samen seksualiteit als iets moois te gaan beleven.
Vergeten wat gebeurd is kun je misschien niet, maar er kunnen wel positieve gezonde, nieuwe ervaringen bij komen, waardoor het verleden vervaagt. Doe rustig aan. Wees eerlijk en open over wat je voelt.
Ik wens jou toe dat je zult gaan genieten van God plan met seksualiteit, in een veilige, warme relatie!